Elnökválasztás Zambiában

Szoros verseny várható a zambiai előrehozott elnökválasztáson, amit Micheal Sata elnök halála miatt kellett kiírni.

A szavazás már elkezdődött az ásványkincsekben rendkívül gazdag dél-afrikai országban, ahol az elemzők szerint Edgar Lungu, a Hazafias Front, és Hakainde Hichilema, az Egyesült Párt és a Nemzeti Fejlődősért Párt közös jelöltjét tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre. Mindkét elnökjelölt a választási kampányban azt ígérte, hogy megválasztása esetén elsődleges feladatának fogja tekinteni új munkahelyek teremtését és az ország oktatási rendszerének fejlesztését. Az új elnököt azonban csak 18 hónapra választják meg, hogy kitöltse a nemrég elhunyt Micheal Sata elnök mandátumát. A következő választásra 2016-ban kerül sor, akkor a választópolgárok új elnök mellett  parlamentet is választanak majd.

Az ország jelenlegi átmeneti elnöke, Guy Scott nem indulhatott a választáson, mert skót származású, és a szülei nem voltak zambiai állampolgárok. Scott elnök a szavazóhelységek megnyitása előtt felszólította az ország lakosságát, hogy békében válasszanak, és kijelentette, hogy nem fogja eltűrni az erőszakos rendbontásokat és az esetleges zavargások kibontakozását.

A választási kampány egyébként kisebb erőszakos incidenseket leszámítva békésen zajlott. Az országban azonban érezhetően feszült volt a helyzet, mivel Sata elnök halála után Scott megpróbálta megakadályozni, hogy Edgar Lungu védelmi miniszter induljon a választáson. Scott először megpróbálta meneszteni Lungut a kormányzópárton belüli alelnöki tisztségéből, de nem járt sikerrel. Végül az alkotmánybíróság mondta ki, hogy Lungu indulhat az idei választáson.

Országszerte a szavazó helységek pontosan reggel hatkor nyitottak ki, és hivatalosan este  6 óráig lehet leadni a szavazatokat. A választási bizottság jelezte, hogy az urnazárást követően 48 órán belül feldolgozzák a szavazatokat és eredményt hirdetnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez