70 után már nem árt a só

Ezt állapította meg egy kutatócsoport Atlantában. Az amerikai biológusok szerint nincs kimutatható összefüggés a 70-en túliak szívbetegsége és a sófogyasztás között.

Az Egyesült Államokban csak 5 milligramm a napi megengedett nátriumadag akkor, ha valaki elmúlt már ötven éves. Vizsgálatok ugyanis összefüggést mutattak ki a keringési betegségek és a só fogyasztása között. Most viszont egy újabb kutatás arra mutatott rá: 70-en túl már nincs korreláció.

A só fogyasztása teljesen független attól, hogy kinek lesz magas a vérnyomása, és kinél alakul ki valamilyen keringési betegség. A szívhalál és a só fogyasztása között pedig végképp nincsen semmilyen összefüggés – állítják az atlantai egyetem orvos-biológus kutatói. A vizsgálat nem csekély szépséghibája az, hogy nem objektív tényeken alapszik, hanem azon, amit a 70-en túli vizsgálati alanyok bemondtak.

Kérdéses tehát más szakértők megítélése szerint, hogy valóban megszűnik-e a só veszélyesnek lenni 70 után, ahogy azt az atlantai kutatók állítják. A konzervatív szakértők szerint jobb kitartani az ajánlott 5 milligramm per nap határ mellett, mert a szervezet képessége 70 után ugyancsak csökken a só, vagy bármilyen más problematikus anyag feldolgozására. Így a só akkor is veszélyes lehet, ha direkt összefüggést nem lehet kimutatni a fogyasztása és a szívhalál között a 70-en felülieknél.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez