Marshall tervet Ukrajnának?

Nagy bajban van Ukrajna – ezzel mindenki egyetért. Soros György 50 millió dolláros csomaggal támogatná meg a rozoga gazdaságot. A Szabad Európa Rádió által megkérdezett szakértők véleménye azonban megoszlik a javaslatot illetően.

Nehéz jövőt jósolnak a gazdasági előrejelzések Ukrajnának: az idén gazdasági teljesítménye 10 százalékkal csökkenhet, államadóssága a GDP 100 százalékát érheti el, a hrivnya pedig legalább 60 százalékot veszíthet értékéből. Mi lehet a megoldás?

A magyar származású amerikai üzletember Soros György 50 millió dolláros csomagot javasolt a The New York Review Of Books legfrissebb számában, amit kulcsfontosságú lépésnek nevezett. Szerinte a Nyugatnak sürgősen fel kellene hagynia a fösvénykedéssel, az ukrán kormánynak pedig meg kellene lépnie a radikális intézményi reformokat. Daniel Bilak, az ukrán igazságügyi minisztérium korábbi tanácsosa szintén egyfajta Marshall tervben látja a megoldást. Szerinte reményteljes a kijevi vezetés, amely idei költségvetése egyértelműen utal az átfogó strukturális és intézményi reformok végrehajtására.

Leonyid Bersidszkij, a Bloombergben is rendszeresen publikáló orosz gazdasági újságíró ugyanakkor vitatja, hogy jelenleg egy ekkora csomag volna a legjobb segítség Ukrajnának. A fokozatos, hosszú évekig elhúzódó reformok helyett a gyors változást sürgeti, kizárva ezzel a politikusok és bürokraták esetleges hazárdjátékait. A szkeptikusok a még mindig szerepet vállaló oligarchákat jelentős akadálynak tekintik. Jarábik Balázs a Carnegie Endowment for International Peace ösztöndíjasa arra is rámutat, mennyire inkább a nagy üzleteknek és külföldieknek kedvez a mostani gazdasági politika az állampolgárok, illetve a kis-, és középvállalkozókkal szemben.

Miközben az optimisták legfőbb érve, hogy Európának be kellene végre látnia, hogy valójában közte és Oroszország, nem pedig Kijev és Moszkva között feszül a konfliktus, a Viktor Janukovics elnöksége alatt jelentősen növekvő orosz befolyás is nagy kérdés. Anders Aslund, a washingtoni Peterson Institute közgazdásza szerint egy komoly korrupcióellenes program jelentősen visszaszoríthatná azt. Szerinte emiatt mindenképpen szükség van a Marshall terv-féle asszisztenciára, mert az orosz probléma legjobb megoldása a kapcsolat minimalizálása.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez