Szomáliába látogatott a török elnök

Recep Tayyip Erdogan török elnök fejlesztési projektek megvalósításáról tárgyalt Szomáliában, ahol a látogatása idején fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a fővárosban.

Erdogant a szomáliai elnök fogadta a repülőtéren, ahol a hadsereg díszőrsége is felvonult a török elnök és küldöttségének tiszteletére. A repülőtér védelmét az AMISOM békefenntartók és a szomáliai biztonsági erők közösen látták el. A mogadishui nemzetközi repülőteret egyébként nemrég török pénzből hozták rendbe és újították fel.

A török elnök elismerően beszélt a fővárosban látott fejlesztésekről, és jelezte, hogy a jövőben is támogatni fogják az ország és a főváros újjáépítését. Erdogan jelezte, hogy hamarosan komoly török beruházásokra is sor fog kerülni, de ezekről részleteket nem közölt.

Mogadishu szinte teljes egészét lezárták a rendőrök és a békefenntartók. A szállodák és kormányzati épületek védelmét pedig megerősítették. A török elnök a szomáliai kollégájával folytatott tárgyalások után ellátogatott egy helyi kórházba és egy mecsetbe is: mindkettőt török támogatások útján építettek fel.

A szomáliai elnök megköszönte Erodgan elnöknek, hogy kiáll a szomáliai érdekek mellett, és segíti az ország újjáépítését. Sheikh Mahmoud azt mondta, hogy a szomáliai nép örökre hálás lesz a törököknek, akik jelenleg az első számú segélyezői a polgárháborúba süllyedt országnak.

Törökország 2011 óta támogatja a szomáliai központi vezetést. Jelenleg számos török cég működik a kelet-afrikai országban, amelyek utakat, kórházakat, mecseteket és egyéb infrastrukturális létesítményeket építenek vagy hoznak rendbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez