Büntetőtáborokba hurcolják az ellenzék támogatóit Zimbabwében

A Human Rights Watch (HRW) szerint a kormányzó ZANU-PF emberei titkos büntetőtáborokat hoztak létre az ellenzéki szavazók megleckéztetésére. Az ellenzéki MDC támogatóit éjjel szállítják a táborokba, ahol órákon keresztül botokkal ütlegelik őket.

A nemzetközi emberi jogi szervezet már több mint 30 szemtanút hallgatott meg az ügyben. Az áldozatok arról számoltak be, hogy egyértelműen az MDC elleni boszúról van szó: a verőlegények a párt vezetőiról, támogatottságáról és pénzügyeiről is faggatóztak. A HRW elemzői szerint nem a ZANU-PF aktivistáinak saját akciójáról van szó. A táborok mennyisége és szervezettsége egyértelművé teszi, hogy a biztonsági erők és a kormány miniszterei is érintettek az ügyben.
Az Al Jazeera ugyanakkor arról számolt be, hogy az MDC elleni bosszúhadjárat során eddig több ezer család vált hajléktalanná. Az MDC szerint az elmúlt három hétben legalább 10 ember vesztette életét, a rendőrség szóvivője azonban csak egy halálesetről számolt be.
Időközben megkezdték a parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálását. Az eredmény most is "menetrendszerűen" késik: Morgan Tsavngirai, az ellenzéki MDC vezetője szerint egyértelmű, hogy az újraszámlálással az MDC parlamenti előnyét akarják csökkenteni.

Korábban az Afriporton: Sikertelen a sztrájk Zimbabwében – titkos dokumentumok a választások eredményéről

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez