Mi a titka annak, hogy özönlenek haza az argentin kutatók?

Az elmúlt hét évben Argentínának sikerült hazacsábítania 1130 külföldre távozott tudósát annak a programnak a keretében, amelyet 2007-ben indított el Cristina Fernández de Kirchner elnökasszony.

A Tudomány, Technológia és Innováció feladataival megbízott minisztérium külön programot dolgozott ki Raíces (gyökerek) néven, hogy visszacsábítsa a külföldre távozott kutatókat a tudomány és a technika minden területéről, már akinél erre hajlandóság mutatkozott. Az elmúlt hét évben 190 ezer négyzetméter kutatói területet építettek és a költségek 829 millió dollárt tettek ki, de az ország vezetése szerint az erőfeszítés nem volt hiábavaló. A hazatért tudósok most az argentin tudomány és technika fejlesztésén fáradoznak. A fejlesztésekhez az országnak mintegy 780 millió dollár külföldi támogatást is sikerült szereznie.

Az argentin kormány ebben az évben is ezt a vonalat követi és a költségvetés idén is jelentős eszközökkel támogatja a tudomány fejlesztését. Egyben megnövelték az ösztöndíjak összegét is és mintegy 70 országgal létezik jelenleg együttműködési megállapodásuk. Ennek keretében 1100 projekten dolgoznak együtt argentin és külföldi tudósok világszerte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez