Tripoli az oroszoktól kér katonai segítséget

A Tripoliban székelő nyugat-líbiai kormány „rugalmas és hatékony” haderőt szeretne felállítani, amihez Oroszország segítségét is kéri, hogy hatékonyabban felvehesse a harcot a radikális iszlamisták ellen.

A Tripoliban székelő kormány követet is küldött Oroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az új líbiai nemzeti hadsereg felállításáról. A nemzetközileg el nem ismert nyugat-líbiai vezetés orosz tisztekre bízná a katonák kiképzését és a legmodernebb orosz fegyverekkel szerelné fel az újonnan formálódó líbiai haderőt. A Moszkvában tárgyaló Mohamed Abdelaziz nagykövet szerint Oroszország a legkézenfekvőbb választás és partner, mivel a két ország több mint 40-en éves „történelmi” múlttal rendelkezik. A nagykövet azt is elmondta, hogy a fegyverek beszerzését szigorúan a nemzetközi elírások szerint hajtanák végre, mivel országa ellen 2011 óta fegyver embargó van érvényben.

Líbia a 2011-es Kadhafi-ellenes felkelés óta totális káoszba süllyedt és gyakorlatilag két részre szakadt. A nemzetközileg elismert líbiai kormány és parlament jelenleg Bengáziban (Kelet-Líbiában) székel, miután a különböző milicistákból összeverbuvált sereg kiűzte őket Tripoliból, az ország hivatalos fővárosából. A milicisták azóta létrehozták saját parlamentjüket és kormányukat is, de még senki sem ismerte el őket. Az ország két vezetése jelenleg „szövetséget” kötött, hogy közös erővel számolja fel a különböző radikális iszlamista sejteket, amelyek egyre nagyobb fenyegetését jelentenek. Az eddig erőfeszítéseik azonban nem jártak sikerrel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez