Megfosztották a baseball csapatot történelmi bajnoki címétől

A Little League baseball bajnokság nemzeti fordulóját 2014-ben a Jackie Robinson West csapata nyerte az Egyesült Államokban. Címüktől azonban megfosztották az együttest, mert egyes játékosokat jogosulatlanul szerepeltettek a meccseken.

A ligában 9-12 éves gyerekek játszanak, a csapatoknak pedig a számukra kijelölt körzetben lakó játékosokat kell szerepeltetniük. A chicagói Jackie Robinson West Illinois 4-es számú körzetéhez tartozik.

A csapat tavaly nyáron megnyerte az Egyesült Államok nemzeti bajnokságát. Győzelmük különösen nagy figyelmet kapott, mert ők lettek az első klub, amelyik kizárólag afroamerikai játékosokat szerepeltetve diadalmaskodott. Bár a liga nemzetközi szintű döntőjét elvesztették egy dél-koreai csapat ellen, teljesítményük így is történelmi jelentőségű volt. Még a Fehér Házba is meghívást kaptak Barack Obamától.

Az afroamerikai gyerekek körében egyre népszerűbb a kosárlabda és az amerikai futball, így manapság már nem is nagyon vannak olyan baseball csapatok a Little League-ben, amelyben csak színesbőrű játékosok lennének. Bajnoki címet pedig még egy ilyen együttesnek sem sikerült nyernie.

A szezon végét követően azonban elkezdtek felröppenni a pletykák, miszerint a csapatban olyan gyerekek is játszottak, akiket lakcímük nem jogosított volna fel erre. Az ügyben vizsgálat indult, és a nemzetközi szövetség megállapította, hogy valóban szabályszegés történt. A csapat menedzserét, aki szándékosan nem vette figyelembe a határokat, hogy sztárjátékosokat hozhasson az együtteshez, felfüggesztették. A körzetet felügyelő tisztviselőt pedig elbocsátották állásából. A Jackie Robinson Westet a szezon során elért minden eredményétől megfosztották. A nemzeti bajnoki cím a második helyezett nevadai csapathoz került.

A liga hangsúlyozta, hogy nem szívesen hozták meg ezt a döntést, hiszen a gyerekek óriási teljesítményt nyújtottak a pályán. A bajnokság szabályait viszont tiszteletben kell tartani.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez