A melegjogi aktivisták nem adják fel

Ugandai melegjogi aktivisták azt ígérik, hogy a végsőkig fognak harcolni az ország parlamentje által a napokban elfogadott, drákói szigorúságú törvény ellen, amely végzetesen korlátozná a melegek jogait, illetve büntethetővé tenné a nyíltan vállalt homoszexualitást. A törvény kettőtől életfogytiglanig terjedő büntetéssel sújtaná a visszaeső homoszexuális személyeket – igaz a halálbüntetés lehetőségét a törvényhozók kiemelték a rendelkezései közül.

Frank Mugisha, ismert ugandai melegjogi aktivista jelentette ezt ki riportereknek nyilatkozva, és egyben megígérte, hogy fellebeznek az ugandai alkotmányjogi bírósághoz és az elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá a törvényt. Bírálta a parlementi képviselőket is, mert nevüket adták egy olyan törvényhez, amely szembe megy az elfogadott nemzetközi irányzattal és leleplezi Uganda tudatlanságát ezen a téren is. Mugisha annak a félelmének is hangot adott, hogy Museveni elnök, aki meggyőződéses evangélikus hívő, végül aláírja a törvényt.

Ennek oka elsősorban az országban egyre inkább terjedő homophóbia, a melegekkel szembeni ellenségesség. Tény, hogy a lakosság jelentős része egyetért a törvény elfogadásával. Ezért a melegjogi aktivisták maguk is arra készülnek, hogy a karácsony után mozgósítják saját támogatóikat – a sajtót, a médiát, a civil szervezeteket. Külföldről elsősorban az USA-tól és az EU tagállamai többségétől – köztük Nagy-Britanniától – várnak támogatást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez