Ezt festette Banksy a gázai tűzfalakra (videó)

Világunk leginkább féltve őrzött titka – a Coca Cola receptje mellett – Banksy kiléte. Azt most sem tudtuk meg, ki ő, azt viszont igen, hogy kinek az oldalán áll az arab-izraeli konfliktusban.

Banksy feltöltött a weboldalára egy rövidfilmet, amely szerint a világhírű művész az övezetet Egyiptommal összekötő földalatti alagútrendszeren jutott el Gázába.

A filmen, amelyen a gázai konfliktus nyári harcairól készült felvételek is láthatók, Banksy három új festménye bukkan fel. Az egyik képen egy fekete megfigyelőtorony körül ringlispílhez hasonlatosan gyerekek csoportja hintázik. Ezen kívül egy játszó kiscicát és egy görög istennőt ábrázoló festmény is feltűnik a filmben. Utóbbi egy lerombolt épületből megmaradt betontábla mögött rejtőzködve guggol. A videó egy falra írt felirattal zárul: “Ha mossuk kezeinket az erős és a gyenge közötti konfliktusban, akkor az erős mellett állunk – nem maradunk semlegesek”.

Jo Brooks, Banksy képviselője pénteken megerősítette, hogy az anonimitásban alkotó művész egy alagúton keresztül ellátogatott Gázába, azt viszont nem árulta el, mikor történt a látogatás. Egy helyi férfi elmondása szerint három hónappal korábban egy nyugati művész érkezett a területre egy palesztin tolmáccsal, és festeni kezdett az ő Bét Hanún-i lerombolt otthonának egyik megmaradt falára. Mint mondta, a 30-as évei közepén járó graffitis mintegy fél óra alatt festette meg a cicát. “Arra kért, ne távolítsam el a falat, és őrizzem meg a képet” – emlékezett vissza. Nem ez volt az első alkalom, hogy Banksy a közel-keleti konfliktusban jelezte véleményét. Korábban egy léggömbök által a magasba emelt kislányt festett az Izrael és Ciszjordánia között húzódó falra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez