Megtalálhatták a Santa Maria roncsait, amivel Kolumbusz Kristóf zátonyra futott

Haiti északi partjainál egy amerikai merülő csoport talált egy hajóroncsot, ami feltehetőleg az egyik legjelentősebb felfedezés lesz a víz alatti kutatások történetében, írja az independent.co.uk. 

Több mint öt évszázaddal azután, hogy Kolumbusz Kristóf zászlóshajója a Santa Maria zátonyra futott a Karib-térségben, régészeti kutatók a hajó elveszett maradványaira bukkantak a tenger mélyén Haiti északi partjainál. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a híres hajó maradványai, akkor átélhetjük minden idők legnagyobb mélytengeri archeológiai felfedezését.

Az expedíció vezetője Barry Clifford, Amerika egyik legjobb víz alatti régésze elmondta, hogy „minden földrajzi, és archeológiai bizonyíték arra utal, hogy a talált roncs Kolumbusz híres zászlóshajója a Santa Maria”. Mr.Clifford nagyon hálás a haiti kormánynak, mivel mindenben támogatják a részletes régészeti feltárást.

Több régészeti csapat is kutatott már a hajó roncsai után, a 2003-ban tett felfedezés elég közel járt a víz alatt szunnyadó hajóroncshoz. Clifford ezeket az adatokat felhasználva újraértelmezte Kolumbusz Kristóf naplóját, és nagy valószínűséggel célba is ért.

Az eddigi bizonyítékok nagyon ígéretesek. A hely, ahol a fotókat készítették a hajóroncsról, szerepel Kolumbusz naplójában, illetve a víz alatti domborzat is megegyezik a történelmi ismeretekkel. A helyi áramok is összhangban vannak azzal, amerre a hajó sodródott süllyedése előtt. A talált hajó hossza és oszlopszerkezete is megegyezik a Santa Maria méreteivel. Összevetve a 2003-mas adatokkal, a roncson azonosították a Santa Maria fedélzetén utazó ágyút is, aminek sajnos azóta nyoma veszett.

„Tájékoztattuk erről a haiti kormányt is, akik azt ígérték, hogy mindenben segítenek az expedíció során annak érdekében, hogy a part teljesen védett legyen. Alig várjuk, hogy velük dolgozhassunk, hogy a hatóságok megőrizzék annak a hajónak a leleteit és a bizonyítékait, amely megváltoztatta a világot” – mondta Clifford. Amennyiben minden a terv szerint halad és a maradványokat sikerül épségben a felszínre hozni, akkor azokat egy haiti múzeumban fogják megőrizni az utókornak.

A Santa Maria a tizenötödik század második felében épült az észak- spanyolországi Baszkföldön. Kapitánya és tulajdonosa Juan de la Cosa volt, tőle bérelte Columbusz 1492-ben a hajót és hajózott ki Dél-Spanyolországból, hogy egy új útvonalat keressen Ázsiába. Harminchét nap múlva Kolumbusz elérte a Bahama-szigeteket, de állítólag tíz héttel később a Santa Maria zátonyra futott Haiti partjainál, és a felfedezést abba kellett hagyni.

Fotók: independent.co.uk

Charles Beeker, az amerikai tengeri régészek vezetője és egyben az Indiai Egyetem professzora legutóbb elkísérte Cliffordot az expedícióra. és lelkesen azt nyilatkozta, hogy garantálni fogja a részletes tudományos vizsgálatot. „ Van néhány nagyon meggyőző bizonyíték a helyszínen, ami jelzi, hogy ez a Santa Maria”.

A Santa Maria dal után egy film is készülhet majd a hajóról, aminek kizárólagos jogát a History Channel vette meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez