John Kerry az oroszoktól követel lépéseket

John Kerry, amerikai külügyminiszter szombaton telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz kollégájával a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj gép ügyében. A beszélgetés alatt hangsúlyozta, hogy teljes hozzáférést kell biztosítani a vizsgálat résztvevői számára.

A Külügyminisztérium aggódik, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési (EBESZ) munkatársai nem kaptak eddig megfelelő hozzáférést a helyszínhez, ahol a lezuhant maláj gép roncsai és a holttestek találhatók. Valamint hozzátették: Washingtont azok a jelentések is aggasztják, amikből kiderül, hogy állítólag tisztességtelenül bánnak a helyszínen található holttestekkel és már néhányat is el is szállítottak ismeretlen helyre.

Az amerikai külügyminiszter sürgette Oroszországot, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Ukrajnában enyhítsék a feszültséget. Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak el kell érnie, hogy a szakadárok letegyék a fegyvert, valamint engedjék szabadon valamennyi foglyot. Olyan párbeszédet kell folytatni, amely végül elvezet a békéhez. Kerry követelte, hogy Oroszország vessen véget a harcosok és a fegyverek áramlásának Kelet-Ukrajnába, illetve tegyék lehetővé, hogy az EBESZ munkatársai közreműködjenek a határellenőrzésben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez