Az USA kinevezte az új moszkvai nagykövetét

Az amerikai szenátus helyi idő szerint csütörtök este egyhangúlag jóváhagyta John Tefft moszkvai nagyköveti kinevezését. Oroszország már korábban hozzájárult ehhez. A poszt február óta betöltetlen volt.

Az új moszkvai nagykövetet még júliusban nevezte ki Barack Obama amerikai elnök. A szenátus hajlamos hónapokig húzni egy-egy vezető diplomata kinevezését, de most mind a republikánusok, mind a demokraták egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közötti szörnyű kapcsolat miatt Tefftet mielőbb Oroszországba kell küldeni. A döntést így néhány nap alatt meghozták, még éppen a kongresszus augusztus 1-jén kezdődő öthetes nyári szünete előtt. A republikánusok nemet mondtak viszont több más nagykövet, többek között a Guatemalába szánt diplomata kinevezésére.

Az orosz-amerikai kapcsolatok mélyponton vannak, részben az ukrajnai válság miatt. Michael McFaul korábbi amerikai nagykövet februárban távozott Moszkvából kétévi diplomáciai szolgálat után, amelyre a feszültség és viták nyomták rá bélyegüket.

Tefftnek csaknem 40 éves diplomáciai tapasztalata van. 2005 és 2009 közötti grúziai időszakára esett 2008-ban az ötnapos grúz-orosz háború. 2009-től kijevi nagykövet volt, onnan tavaly júliusban távozott. 1996 és 1999 között, Borisz Jelcin elnöksége idején első beosztott volt a moszkvai amerikai nagykövetségen, majd 2000 és 2003 között vilniusi nagykövetként dolgozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez