Vadászt vádolnak a tavalyi rekordnagyságú kaliforniai erdőtűzzel

Majdnem ő maga is odaveszett a Sierra Nevada hegyei között kitört tűzvészben, amely a két hónapon át tombolt.

A 32 éves Keith Matthew Emerald ellen majdnem egy évvel a Rim Fire néven elhíresült tűzvész kitörése után emelt vádat egy vádesküdtszék, amiért tiltott helyen gyújtott tábortüzet, ami aztán elszabadult, és Kalifornia történetének harmadik legnagyobb erdőtüzét okozta. A férfit már rögtön a tűzvész kitörése után elkezdték kihallgatni, miután kimentették a lángok közül.
Eleinte tagadta, hogy bármi köze lenne a tűz kitöréséhez, és egymásnak ellentmondó információkat adott több héten át tartó kihallgatása alatt, de végül a hatóságok állítása szerint beismerte, hogy tüzet gyújtott, hogy főzzön magának, és amikor a hátizsákjában lévő szemetet égette, az erős szél egy hegyoldal felé vitte a parazsat, ahol lángra lobbantotta a bozótot, amelyet nem tudott elérni.
A Rim Fire végül két hónapon keresztül tombolt a Sierre Nevada hegyei között, ezer négykilométernyi területet perzselt fel, köztük a Yosemite Nemzeti Park egy részét. A hatalmas erdőtűz több ezer építmény veszélyeztetett, 11 lakóházat pusztított el. A lángok elleni küzdelem pedig több mint 125 millió dollárba, azaz majdnem 30 milliárd forintba került.
A hatóságok korábban csak annyit közöltek, hogy a tűzvészt egy illegálisan rakott tábortűz okozta, amelyet egy vadász gyújtott, akinek a nevét akkor nem hozták nyilvánosságra, a folyamatban lévő nyomozásra való tekintettel. A vádiratban a nyomozók azt állították, Emerald csak azután mondta el nekik, hogy mit tett, amikor megígérték neki, hogy nem hozzák nyilvánosságra a nevét. A férfi, akit nem tartóztatta le, ugyanis attól tartott, hogy baja eshet, ha a Sierra Nevada lábainál álló városának lakói megtudják, hogy ő a felelős a tűzvészért.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez