Az újságíró, aki titokban készített interjút Snowdennel 2. rész

Ahhoz képest, hogy őt keresik a világon a legjobban, Snowden egész nyugodt volt. Rendeltünk kólát és egy hatalmas pepperoni pizzát. Pár nap és 31 éves lesz. Még mindig reménykedik, hogy egyszer visszatérhet az államokba. “Elmondtam a kormánynak, hogy vállalnám akár a börtönt ha a kormány jó ügyet szolgálna. Az sokkal inkább érdekel, mi lesz az országgal, mint velem. De nem engedhetjük, hogy a jog politikai fegyver legyen. Nem engedhetjük, hogy az állampolgárok féljenek kiállni a jogaikért.”

Eközben Snowden még mindig nagy fejtörést okoz az Egyesült Államoknak. Tettei és annak következményei még mindig kiszámíthatatlanok. A dokumentumokhoz Snowdennek már nincs hozzáférése, és elmondása szerint nem vitt másolatot magával Oroszországba. A kiszivárogtatott dokumentumok másolatai jelenleg három cégnél találhatók meg: a First Look Media-nál, ahol Glenn Greenwald és Laura Poitras kezeli őket, a The Guardian-nál és Barton Gellman-nál, aki a The Washington Post egyik újságírója. Nem valószínű, hogy az NSA valaha is visszakapja ezeket a dokumentumokat. Snowden elmondta, mielőtt kiszivárogtatta a dokumentumokat digitális nyomokat hagyott az NSA-nek, amelyből kitalálhatták volna, hogy nem egy külföldi kormánynak kémkedik, hanem csak kitálal az igazságról. Ezzel adott volt a lehetőség, hogy az NSA felkészüljön a közelgő eseményekre, de nem voltak képesek rá, hogy feltárják az igazságot. “Azt gondoltam, hogy nehéz lesz nekik kitalálni mi is történik, arra viszont nem, hogy képtelenek lesznek kitalálni.” Megkértem az NSA szóvivőjét, hogy kommentálja Snowden állításait, ő csak ennyit fűzött hozzá: “Ha Snowden meg akarja beszélni velünk azt amit csinált, vissza kell jönnie az államokba, és szembe kell néznie az ellene felhozott vádakkal.”

Snowden azt gondolja, a kormány attól fél, hogy a dokumentumok olyan titkos anyagokat tartalmaznak, amelyek miatt politikailag teljesen elásnák magukat. “A tény, hogy a kormány nyomozása elbukott azt bizonyítja, találtak olyan anyagot, amire csak ennyit mondtak: “Ó anyám…” és úgy gondolják, hogy ez még valamikor nyilvánosságra kerülhet.” Nyilvánvaló, hogy a több száz oldalas dokumentumokban olyan dolgok is vannak, amiről nem hogy Snowden, de még maga az NSA sem tud. Egy másik érdekes dolog, hogy néhány Snowdennek titulált nyilatkozat, valójában nem is tőle jött. Ám Snowden ezzel nem hajlandó foglalkozni. Greenwald és a biztonsági szakértő Bruce Schneider viszont hiszik, hogy van egy másik ember is, aki továbbra is titkos dokumentumokat szivárogtat ki a média számára.

Pontosan a moszkvai interjú első napján, a német hírmagazin a „Der Spiegel” kihozott egy hosszú cikket arról, hogy az NSA együttműködik a német hírszerzéssel, a BND-vel. Nyilvánosságra hoztak egy titkos megállapodást az NSA és a BND között, amely még 2002-ben készült. „Ez nem a Snowden-féle titkos anyagból származik.” – hívta fel rá a figyelmet a Der Spiegel. Ha mások is szivárogtatnak ki információkat az NSA-n belül, akkor ez egy újabb rémálmot jelent a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek. Azt jelenti, nem képes kontrollálni saját információit. “Még mindig nem oldották meg a problémát. Még mindig hanyag az ellenőrzés. Azt se tudják milyen információk jönnek-mennek az ügynökségen belül. Ha ez tényleg így megy tovább, mi állampolgárok hogyan bízhatunk az NSA-ben?” – mondja Snowden. A Der Spiegel cikkét az a Poitras írta többek között, aki szintén kapcsolatban áll Snowdennel. A Snowden találkozó után írtam e-mailt Laura Poitras-nak, amelyben kerek-perec megkérdeztem vannak-e más NSA források. Az ügyvéde válaszolt helyette: “Sajnáljuk, de Laura erre a kérdésre nem válaszol.”

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez