Kik lehetnek Clinton demokrata kihívói?

Egyre biztosabb és biztosabb, hogy Hillary Clinton indulni fog a 2016-os elnökválasztáson, és egyelőre úgy tűnik, a Demokrata Párton belül nem tülekednek a politikusok, akik szembe mernének szállni vele. Pedig jelöltek lennének.

A Iowa államba 2008-as veresége után a hétvégén először visszatért Clinton megjelenése az évente megrendezett “Harkin Steak Fry-on” már egészen úgy nézett ki, mint egy kampányrendezvény a 2016-os elnökválasztásra. Bár a volt külügyminiszter hivatalos még nem jelentette be, hogy indulna az elnöki székért – ezt majd 2015 januárjában teszi meg – már mindenki kész tényként kezeli, hogy indulni fog.


Azt is, hogy végül ő lesz a demokraták jelöltje 2016-ban, pedig addig még meg kell nyernie a párton belüli előválasztásokat is. Bár egyelőre ez is biztosnak tűnik, ugyanis egy demokrata politikus sem jelentette be szándékát, hogy indulna az elnökjelölti cím megszerzéséért. Pedig, ahogy a Wall Street Journal írja az iowai eseményről szóló tudósításában, sok iowai szavazó szeretné, ha lenne kihívója Clintonnak, hogy az előválasztás ne “koronázás” legyen, hanem egy vita demokrata politikai prioritásokról.


A lehetséges jelöltek között említik az amerikai belpolitikai megfigyelők és elemzők Elizabeth Warren massachusettsi szenátort, aki a progresszív demokraták kedvence, és aki a Wall Street kritikusaként lett ismert. Warren a baloldalról előzve tudna gondot okozni Hillary Clintonnak az előválasztások alatt. Indulásától sokan amiatt tartanak, hogy túlságosan balra tolná Clintont, aki emiatt az elnökválasztáson nehéz helyzetbe kerülhetne republikánus ellenfelével szemben.
Martin O’Malley, Maryland kormányzója szintén a gyakran emlegetett nevek közt található. A politikus ráadásul “ráutaló magatartással” utal arra, hogy megmérettetné magát: az utóbbi hetekben háromszor is ellátogatott az előválasztás szempontjából kulcsfontosságú Iowába, ahol legutóbb vasárnap vett részt egy kampányeseményen, a demokrata kormányzójelölt mellett.
Barack Obama alenöke, Joe Biden tavaly volt a Harkin Steak Fry vendége, és pár nappal Clinton után ő is Iowába utazik, hogy részt vegyen egy eseményen, amely a társadalmi egyenlőség jegyében tartanak. Biden még nem jelentette ki, hogy elzárkózna az elnöki harctól.
Végül ott van Bernie Sanders, a szenátus egyik prominens liberális alakja, aki ugyan függetlenként dolgozik a szenátusban, vasárnap mégis bejelentette, hogy indulni fog az elnökválasztáson, vagy demokrata, vagy független jelöltként. Nem meglepő módon Sanders is Iowában volt a hétvégén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez