Házhoz szállitás drónnal Amerikában

Erre kapott lehetőséget az óriási internetes kereskedő cég, az Amazon, egyelőre kísérleti jelleggel. A CNN hírtelevízió ugyancsak kísérleti jelleggel már megkapta ugyanerre az engedélyt az amerikai repülési hatóságtól.

A drónok nem repülhetnek 400 lábnál magasabban (122 méter), mert különben veszélyeztetnék a repülést. Tavaly így is 200 olyan esetet jegyeztek fel, amikor a drónok túlságosan közel kerültek egy repülőgéphez. A pilóta nem tévesztheti szem elől a drónt. A hónap végén jelenteni kell a repülési hatóságoknak minden egyes drón-repülést, természetesen az esetleges baleseteket is.

A szigorú szabályok ellenére az Amazon főnökei lelkesen fogadták a hatóságok döntését, hiszen jelenleg az a fő törekvésük, hogy a megrendelt áru 30 percen belül megérkezzen a vásárló lakására. Prime Now, ez a program neve, mely december óta működik New York belső kerületeiben. Persze nem drónnal, hanem kerékpárral és autóval. Most ezt a 30 perces szolgáltatást kiterjesztették két másik városra is: Baltimore-ra Marylandben, és Miami-re Floridában.

A drónos házhozszállítás természetesen nem lesz olcsó, és nem is veszélytelen. Nemcsak biztonsági problémák merülnek fel, de jogiak is. A magánélet szentsége is veszélybe kerülhet, ha a drónok fényképeket készítenek olyan helyeken, melyeken eddig nem számíthattak rá. Ettől függetlenül a repülési hatóság arra számít Amerikában, hogy évtizedünk végéig mintegy 30 ezer drón repked majd az Egyesült Államokban.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez