Ne nevezzük Szamovárnak a gyereket!

Az azeri hatóságok korlátozni kívánják az idegen hangzású és vicces nevek használatát. Nem hivatalosan az Atatürk nevet már be is tiltották.

Azerbajdzsán vezetésének határozata szerint tilos az újszülöttet Törökország alapítójáról, Musztafa Kemál Atatürkről elnevezni. Az országban jelenleg 18 Atatürk él. Baku és Ankara szoros kapcsolatokat ápol és ezek megőrzése érdekében döntöttek az azeriek, segítenek a partnernek, hogy egyetlen Atatürk legyen a világon. Ráadásul a Terminológiai állami bizottság vezetője, Szajala Szadigova elmondta, a nem hivatalos tiltást maga Törökország kérte.
A rendrakás itt azonban nem ér véget. Azerbajdzsánban szeretnék visszaszorítani, hogy a gyermeket valamilyen gyümölcsről, esetleg szamovárról, vagy más vicces dologról nevezzék el. Az utóbbi időben véleményeztetni kell a neveket, valamint a nevek listáját is elkészítették már. Ennek megfelelően három kategóriába sorolták a neveket. A zöld, vagyis jó csoportba az Azerbajdzsán ideológiai és kulturális értékeivel összeegyeztethető nevek tartoznak. A vörös, rosszba a gyűlölt szomszédra, Örményországra utaló, a sárga, vagyis mókásba pedig az azeriül és más nyelveken viccesen hangzó neveket sorolják.
Az igyekezet ellenére azonban még sok tennivalója van a hatóságoknak. 2011-es adatok szerint ugyanis a 180.000 névből tíz százalék nem felel meg a normáknak. Ugyanakkor örvendetes, hogy a szovjet időkben legnépszerűbb Olja és Galja neveket mára felváltotta a nemzeti érzületnek jóval kedvesebb Alija és Ajgun.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez