Egyértelmű döntés: Oroszországhoz csatlakozna a Krím

A 95 százalékot is meghaladta azok aránya, akik a Krím félszigeten tartott vasárnapi népszavazáson támogatták, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület csatlakozzon Oroszországhoz – derült ki a voksok háromnegyedének megszámlálása után tett hivatalos nyilatkozatokból. A részeredmények megerősítették a szavazóhelyiségek bezárása után közölt közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek előrejelezték, hogy az elsöprő többség az orosz csatlakozás mellett voksolt.

A nyugati országok már korábban bejelentették, hogy nem fogadják el a népszavazás eredményeit. Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetésén úgy fogalmazott, hogy Washington soha nem fogja törvényesnek elismerni a népszavazást. Egyúttal újabb szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. Az új ukrán vezetők is cirkusznak minősítették a referendumot.

Putyin az Obamával folytatott beszélgetésen azt mondta, hogy a népszavazás teljes egészében megfelelt a nemzetközi jogszabályoknak. Az orosz elnök példaként utalt Koszovóra, amelynek Szerbiától való függetlenségét a nyugati világ nagyobb része is támogatta. Szerinte a krímieknek is lehetővé kellett tenni, hogy szabadon kinyilváníthassák akaratukat.

Az Európai Unió is további büntetőintézkedésekre készül Oroszország ellen.

A nyugati nézőpont szerint a népszavazás növeli a megosztottságot Ukrajnában, így az erőszak kockázatát is. Moszkva szerint viszont az orosz nyelvű lakók biztonságát a mostani ukrán vezetők nem tudják garantálni.

A hétfő hajnali közlés szerint a népszavazáson részt vevők 95,7 százaléka tette le voksát az Ukrajnától való elszakadás mellett, míg a maradásra csupán 3,2 százalék szavazott. Valamivel több mint egy százaléknyi szavazat érvénytelen volt.

A részvételi arány meghaladta a 82 százalékot.

Szimferopolban már vasárnap este többezres tömeg ünnepelte a népszavazás eredményét. Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a helyiek kinyilvánították: “haza kívánnak térni”. Bejelentette, hogy a Krími Autonóm Köztársaság hétfőn hivatalosan kérvényezni fogja Oroszországhoz való csatlakozását.

A népszavazás nem hivatalos végeredménye hétfőn várható.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez