Római játék az oroszoknál

Oroszországban ma rajtolnak a nemzeti Ifjúsági Delphoi Játékok, amelyek május 2. és 8. között zajlanak Volgográdban, a Volga menti városban. Az idei sorrendben a 13. ilyen játékok lesznek.

Megjegyzendő, hogy a „költői és zenei versenyek” hagyománya az ókori Görögországban, Delphoi városban vette kezdetét. Négyévente rendezték meg ezt a vetélkedést az i.e. 6. században. A versenyzők költeményeiket olvasták fel, amihez zenei kíséret is járt. Delphoi a hellén világ egyik legfontosabb kulturális és szellemi központja volt. A kulturális vetélkedők az i.e. 4. századig kerültek megrendezésre.

A huszadik század harmincas éveiben Görögországban megpróbálták újjászervezni a Delphoi Játékokat, azonban még az új életre keltett játékok sem bizonyultak hosszú életűnek. Így még csodálatosabb, hogy a harmadik évezred elején meghonosodtak Oroszországban, ahol nagy népszerűséget szereztek,

A Delphoi Játékok történetében új korszak kezdődött 2000-ben, amikor Moszkvába a világ 27 országából érkeztek delegációk. Világszinten a versenyeket azóta csupán kétszer rendezték meg. Oroszországban viszont évente megrendezik a Delphoi Játékokat.

Zene, tánc, színházművészet… Fotóművészet és formatervezés… Képzőművészet, szakácsművészet, fodrászat.. Összesen 30 kategória. Csupán zenei kategóriákból 13 van! Az idén gyermekek, kamaszok és fiatalok – 10-25 közötti életkorúak – mutatják be alkotóművészi tehetségüket minden műfajban. Mindegyik korosztály számára megfelelő nehézségű feladatok lesznek.

2000-ben, amikor Moszkvában sor került az Első Jelenkori Nemzetközi Delphoi Játékokra, 27 országból érkezett 938 személy vetélkedett egymással 18 kategóriában . A második ilyen művészeti fórumon 61 ország képviseltette magát. Napjainkban a delphoi Mozgalomnak 65 tagországa van, Bizottsága pedig pályázatot rendez a harmadik nemzetközi Delphoi Játékok rendezési jogára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez