Nem lehet újra elnök Timosenko

Már a második körig sem fog eljutni Julija Timosenko az ukrán elnökválasztáson, mutatta ki a legfrissebb kutatás. Szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek a felméréssel kapcsolatban.

Jelen állás szerint május 25-én Ukrajna elnököt választ. A legutolsó szociológiai felmérés alapján Petro Porosenko, üzletember lesz a következő elnök, a második legesélyesebb a centrista Szergej Tigipko. A börtönéből kiszabadult Julija Timosenko a sor végén kullog, aki valószínűleg már a második körbe sem fog bejutni.

Egészen pontosan 84,1 százalék készül részt venni a választásokon, ahol 40,5 százalék Porosenkót, 9 Tigipkót és 8,8 Timosenkót támogatja. A kérdésre, hogy szavazna-e az adott jelöltre Porosenko 66,2 százalékot, Julija Timosenko 26,5-öt kapott.

A Kommerszant ma reggeli cikkében egy kijevi szakértő több okkal magyarázta Timosenko népszerűségének csökkenését. Először is a volt elnök a jelenleg kormányzó pozíciókat betöltő Batykivscsina (Haza) párt színeiben indul. A mostani ukrán kormányhoz pedig sokan viszonyulnak negatívan. Válság helyzetben, félig háborús szituációban, a népszerűtlen intézkedések idején a kormányzat bármely jelöltje aligha számíthat nagy sikerre – magyarázta Igor Kogut, ukrán politológus. Másodszor, Timosenko túlságosan agresszív retorikája sem éppen szimpatikus. Különösen amikor Porosenko győzelmével kapcsolatban egy esetleges második forradalmat emleget. A lakosságnak már elege van a megrázkódtatásokból, szinte senki sem lelkesedik már egy újabb megmozdulásért a nem megfelelő jelölt megválasztása esetén. A harmadik ok pedig az, hogy Timosenko a múlt egyik arca, a narancsos forradalom embere, számtalan botránnyal a háta mögött.

Ezzel egy időben sok szakértő óvva int, nem kell mindent elhinni a felméréseknek, mert közel sem mutatnak objektív képet. A fent idézettet például a GFK Ukraine az NTSZ televízió felkérésére készítette, ami azonban Igor Kolomojszkij dnyetropetrovszki üzletember fennhatósága alá tartozik. Dmitrij Ponamarcsuk, kijevi politológus szerint az előrejelzések azt a képet igyekeznek kialakítani, hogy nincs más alternatíva Porosenkóval szemben. Éppen emiatt akár még nagy meglepetés is érheti az országot május 25-én.

Maga Porosenko mindeközben, már a választások előtt igyekszik minden politikai lehetőséget megragadni. Elsődleges célja, hogy ősszel, előrehozva tartsák meg a parlamenti választást. Állítása szerint a választók 80 százaléka támogatja ebben, akik csalódtak a jelenlegi képviselő testületben. Porosenkónak ugyanis kevés embere van a parlamentben, ami a Batykivscsina, vagyis Timosenko malmára hajtja a vizet.

Kapcsolódó cikkek:

Ő lehet Ukrajna következő elnöke

A választási kampány megkezdődött Ukrajnában

Kizárták Darth Vadert az ukrán elnökjelöltek listájáról

Közel ötvenen indulnak az ukrán elnökválasztáson

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez