Stagnál az orosz gazdaság, de még nincs minden veszve

Leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott Oroszország közepes befektetési ajánlású, “Baa1” szintű államkötvény-osztályzatára pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban a geopolitikai kockázatokkal és az orosz gazdaság romló növekedési kilátásaival indokolva a döntést. Eközben az orosz nyersgyémánt-export volumenben és értékben is tovább nőtt.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, a péntek éjjel Londonban bejelentett lépés indokai közül kiemelte azt, hogy az orosz gazdaság az ukrajnai válság elhatalmasodásával érzékenyebbé vált a geopolitikai kockázatokra, emellett a szerkezeti reformok hiánya és a kapacitási korlátok a középtávú növekedési kilátásokat is rontják.

Az ukrán konfliktus gazdasági hatásai (gáz üzlet problémák, nemzetközi tőkekivonás, szankciók stb.) valamint a gyakorlatilag stagnáló orosz gazdaság helyzetének kezelésére azonban van még eszköz Oroszország kezében. Az egyik ilyen tétel lehet az értékes nyersanyagok nagyobb arányú exportja. Például a nyersgyémánté, melyből csak az első negyedévben mintegy másfél milliárd dollár értékben adott el Oroszország.

A 12,01 millió karát gyémánt exportja több mint ötödével (21,5 százalékkal) több az egy évvel korábbinál. Az orosz nyersgyémánt 65 százaléka (7,87 millió karát) Belgiumba került, de jelentős mennyiséget vásárolt India (2,45 millió karát), az Egyesült Arab Emírségek (948 ezer karát), Izrael (322 ezer karát) és Kína (154 ezer karát) is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez