Turistáknak engedélyeznék az aranyásást Kirgizisztánban

Együttesen lendítené fel a turizmust és az aranykitermelést egy szakértő, az ötlet megvalósításához azonban törvénymódosításra volna szükség.

A statisztika szerint egy gramm arany turisták általi kimosása 1000 dollár bevételt hozna Kirgizisztánnak szállás, étkezés, stb. formájában – mondta Valentin Bogdeckij, a Kirgiz Bányászati Társaság tagja a bányászati kisvállalkozásokkal kapcsolatos, tegnapi kerekasztal beszélgetésen.

Véleménye szerint a közép-ázsiai országban több tízezer kis aranylelőhely van, ahol egyesíteni lehetne a kis hozamú bányászatot és a turizmust. A megvalósítás során használhatóvá válna a helyi tőke és még új munkahelyek is alakulnának, különösen a távoli régiókban, sőt a középvállalkozói réteg is szélesedne.

A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, az ilyen projektekhez törvényileg lehetővé kell tenni a kis bányászati kitermelést.

Az aranyon kívül más ásványokat is említett Bogdeckij: egy kg molibdén ára például 70 dollár; mivel Kirgizisztánban nincsenek nagy lelőhelyei, de számtalan apró darab igen, gyakorlatilag bárki, szabadon saját zsebébe teheti azt a 16.000 forintnyi összeget.

Hogy mennyire vehető komolyan a javaslat, arról a hírt közlő Kirgiz Távirati Iroda nem számolt be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez