Hatalmas kráter keletkezett a „világ végén” – videó

Rejtélyes óriási lyukat találtak helikopterek a gázban gazdag Jamal-félsziget elhagyatott vidékén.

Körülbelül 80 méter szélesre saccolják az Észak-Szibériában felfedezett lyukat, a mélységéről egyelőre nem tudni pontosat. Jelenleg tudósok vizsgálják a képződményt.

Egyesek a globális felmelegedéssel, mások meteorittal, illetve UFO-val magyarázzák, hogy került a hatalmas lyuk a világ végére (Jamal jelentése világ vége).

A kráter 30 km-re keletkezett a félsziget legnagyobb gázmezőjétől, a Bovanenkovótól. A Zvezda TV riportja szerint a kráter sötét színe bizonyos hőmérsékleti folyamatokat feltételez. Azt viszont nem pontosítják, mit is jelent ez. A megfigyelők ugyanakkor földdarabokat is láttak a lyuk körül.

{youtube}AEDReT0WFpk{/youtube}

Bár a helyszínen vett föld, víz és levegő mintákat még vizsgálják az orosz tudósok, a Vészhelyzetek Minisztériuma kizárta a meteorit becsapódást.

A körülbelül két évvel ezelőtt keletkezett lyukról Anna Kurcsatova, a Szubarktikus Kutató Intézet tudósa a The Siberian Timesnak elmondta, feltételezhetően egy víz, só és gáz keverék okozta földalatti robbanásban jött létre a kráter, amit a globális felmelegedés okozott. Szerinte a gáz jéggel, homokkal és sóval keveredhetett, mivel pár 10.000 évvel ezelőtt a vidék tenger volt. A felmelegedés az állandóan fagyott talajban hasonló hatást váltott ki, mint mikor kirobban egy pezsgős üveg dugója.

A Jamal-Nyenyec Autonóm Területen található Jamal-félsziget olaj és gáz készletei miatt stratégiai fontosságú Oroszországban. A Bovanenkovo mező központi jelentőséggel bír a gázellátás szempontjából. A gázmezőt 1972-ben fedezték fel, a Gazprom fejlesztései révén pedig 2012-ben kezdték meg a kitermelést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez