Az elnök, aki örömmel küldi fiait a hadseregbe

csecsenkatonaA napokban vált hivatalossá, hogy 500 csecsen katona csatlakozik az Orosz Hadsereghez. Ramzan Kadirov a hírt világgá kürtölő Instagram posztját olvasva azonban, több kérdés is felmerül.

Kereken öt évvel ezelőtt ért véget az orosz erők és a csecsen szeparatisták háborúja. Azóta most először fogad soraiba 500 csecsen közlegényt az Orosz Hadsereg, sőt a jövőben továbbiak csatlakozását is tervezik. Csecsenföld elnökének beszámolójából az viszont nem derült ki, együtt szolgál-e majd a félezernyi katona, vagy különböző egységeknél szétszórva.

A dolog érdekessége ott kezdődik, hogy míg a 18-27 éves orosz férfiak sorkötelesek, addig a csecseneket, a már fent említett háború miatt, felmentették ez alól. Az ennek ellenére szolgálatot vállaló fiatalokat pedig kizárólag belföldön állomásoztatták.

A helyzet idén augusztusban kezdett megváltozni, amikor Ramzan Kadirov arra kérte Ahmed Dzseriahanov csecsen parancsnokot, hogy biztosítson egy különítményt a haderőnek. „Csecsenföldön fiatalok tízezrei készek katonákká válni, de érthetetlen okokból senki nem küldi őket a hadseregbe. […] 2003 márciusában a csecsenek megszavazták az Oroszországhoz való csatlakozást. […] A törvénynek mindenkire egyformán kell vonatkoznia. Ha bármilyen ok van (a csecsenek felmentésére), azt írásban kellene megindokolni” – idézte a csecsen elnököt a The Moscow Times.

A Gazeta.ru szerint az Orosz Védelmi Minisztérium a különböző orosz régiók csecsenekkel szembeni ellenérzései miatt nem fogadta a katonákat soraiba. Az is kérdéses, mennyire hallgatnának az orosz parancsnokok szavára az új harcosok. Továbbá az otthoniak sem szívesen küldik fiaikat abba a hadseregbe, amely pár évvel ezelőtt harcolt ellenük.

Mindezek mellett az ukrán válság is vet fel aggályokat az 500 katonát illetően. Sok hír röppent már fel a sajtóban az oroszbarát szeparatisták oldalán harcoló csecsenekről. Kadirov ugyan tagadta csecsen zászlóaljak jelenlétét Kelet-Ukrajnában, két tucat harcost azonban elismert.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez