A gravitációra fittyet hányva építene plázát egy orosz tudós

Nyikolaj Gorkavij, a Cseljabinszki Állami Egyetem volt diákja, tudós, több mint 100 tudományos értekezés és egy monográfia szerzője. A Greenwich Institute of Science and Technology igazgatója, vezető programozó a Science Systems and Applications Inc vállalatánál, de dolgozott a NASA-val is. Sőt gyerekeknek szóló sci-fi könyveket is ír. Most pedig egy újabb ötlettel állt elő.

Ha másról nem is ismerős Cseljabinszk neve az emberek számára, a tavaly februárban itt becsapódott meteoritról mindenki hallott. Ennek a hírét szeretné most meglovagolni Gorkavij is, hogy tovább emelje almamaterének helyet adó város és térség fényét és népszerűségét.
Ennek érdekében pedig egy új épület terveivel állt elő, amely egy meteort formázna meg. „Azt szeretném, hogy építsünk egy meteor alakú épületet, ami a főlátványosság lehetne az egész Dél-Urálban.” – írta ötletéről a blogján.
Az épület formája a gravitációt igyekszik meghazudtolni, ehhez pedig a függőhidaknál alkalmazott technikát kívánja hasznosítani tervezője. „Az emberek itt jól érezhetnék magukat és eltölthetnének egy kis időt a családjukkal. Az épületben boltok, éttermek, mozik, egy koncertterem, bárok, irodák, egy nyári terasz és park kapna helyet. Az első ilyen szórakoztató központ Milánóban épült 1877-ben. […] Ez az itáliai bevásárlóközpont világattrakció lett.” – mondja Gorkavij.

A helyi építészek azonban vitatják, hogy lehetséges volna-e a kivitelezés. A tervek szerint ugyanis a Miassz folyó partjára álmodták meg az épületet, azonban szerintük ez komoly kihívást jelentene az épület asszimmetriája és a szükséges mérnöki módszerek miatt.
Az ötletgazda azonban rettenhetetlennek tűnik. Úgy gondolja, hogy az épület megépítése a magánszektor befektetőit is vonzani kezdené.
Hogy végül lesz-e lehetősége az épületnek akkorát szólni, mint ihletőjének az egyelőre a jövő zenéje. Azt mindenesetre reméljük, hogy az építéssel járó kockázatok nem vezetnek olyan eredményekhez, mint a becsapódás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez