Kincsek a szökött expénzügyér raktárában

Nem vetette meg a luxust és a szépérzékével sem volt baj, ráadásul a pénzhez is értett a moszkvai járás egykori pénzügyminisztere, akinek kiadatásáról várhatóan pénteken döntenek a marseille-i bíróságon. Az orosz nyomozók most egy szentpétervári raktáron ütöttek rajta, ahol Alekszej Kuznyecov valóságos kincsesbányát hagyott hátra. Az értékeket az Egyesült Államokba, feleségének és egyben bűntársának akarta eljuttatni, aki ellen nemzetközi körözést adtak ki az orosz hatóságok.

A listát egy múzeum is megirigyelhetné.  82 darab antik bútor, 113, többnyire ismert művészek által készített festmény, két régi ikon, mindegyik másfél méter magas, valamint 13 ládányi könyvritkaság. A kincs pontos értékét szakértők állapítják meg. A nagyságrendet azonban jól mutatja, hogy az egyik képet a futurista irányzathoz sorolt David Burljuk festette, akinek művei közül néhányat a Sotheby’s aukciósház 700 ezer angol fontra értékelt. A kincseket az Ermitázsba viszik megőrzésre, ott ugyanis megfelelőek a körülmények.

burljuk 2

( A fotón Burljuk egyik festménye, illusztráció)

Kuznyecov és felesége nem kispályás. 2010-ben nemzetközi körözést adtak ki ellene, mert a moszkvai járás pénzügyi vezetőjeként 10 milliárd rubeles (60 milliárd forintos) kárt okozott. A vádirat 340! kötetre rúg, bűnszervezetben elkövetett nagy értékű csalás, illegális jövedelmek kifehérítése és sok más egyéb szerepel Kuznyecov bűnlajstromán. A férfit a nemzetközi körözés alapján tavaly nyáron Franciaországban vették őrizetbe, kiadatása azóta húzódik, de most pénteken talán sikerül pontot tenni az ügy végére. Kuznyecov feleségét, aki Brooklynban értékes ingatlant is vett, egyelőre nem találják. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez