Miért követi az azeri birkózóbajnok az Iszlám Államot?

Azeri sajtóértesülések szerint Rasad Baksalijev, aki nemrégiben elhagyta az országot a családjával, életét vesztette az Iszlám Állam oldalán harcolva.

A haqqin.az azeri hírportál a feleségtől értesült a volt birkózóbajnok haláláról, annak körülményeiről azonban nem árult el részleteket az özvegy. A Szabad Európa Rádió (RFE) szerint  az egész országot megrázta, hogy Baksalijev hátrahagyva sikeres életét, családjával együtt Szíriába költözött és az Iszlám Állam soraiba állt.

Baksalijev számos aranyérmet szerzett pályafutása során és szabadúszó edzőként dolgozott Azerbajdzsánban. Az édesanyja még szeptemberben telefonon beszélt vele, és semmi különöset nem tapasztalt fián – írja a RFE azeri sajtóértesülésekre hivatkozva. A távozásáról szóló hírek óta viszont még az azeri elnököt, Ilham Alijevet is felkereste segítségért. “Majd’ megszakad a szívem. Nem tudom mi van a fiammal. Segítséget szeretnék kérni Öntől. Csak a fiam hangját akarom hallani és tudni, jól van.” – mondta Alijevnek a kétségbeesett anya.

A mai napig nem tisztázott, miért hozott ilyen döntést az egykori birkózó. Az édesanyja szerint a sikerei ellenére szegénységben élt és ez lehetett a fő ok. “Próbáltam segíteni rajta amennyire csak tudtam, de ennyi tellett.” Köztudott, az Iszlám Állam magas fizetést kínál a soraiban harcoló katonáknak. Hivatalos források szerint a 200-300-at is elérheti a terrorista szervezethez csatlakozott azeriek száma.

Vélhetően az kurd város, Kobani ostrománál veszthette életét Baksalijev, ahol a legádázabb harcokat vívták az iszlamisták. A RFE értesülései szerint a várost védő kurdok fogták el és végezték ki az azerbajdzsáni harcost, de személyazonosságát nem sikerült megállapítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez