Mégsem vezetnek ma a szaúdi nők

Nem maradt pusztába kiáltott szó a szaúdi hatóságok határozott figyelmeztetése: elmarad a nők mára meghirdetett tüntetése a világban egyedülálló autóvezetési tilalom ellen. Elővigyázatosságból nyitott végű kampányt fognak folytatni a mai tüntetés helyett – jelentette az AFP. 

Az al Dzsazíra arab hírtelevízió úgy tudja: nem egy aktivistát felhívtak a belügyminisztériumból, emlékeztették őket a figyelmeztetésre, és megígértették velük, hogy mégsem ülnek ma volán mögé.  Sőt: azt is jelezték, hogy az online kampány támogatását sem tartották kívánatosnak. A minisztérium szóvivője utalt rá: a cyber-bűnözést akár öt év börtönnel büntethetik. Blokkolták a mozgalom szeptember elején indított Facebook-oldalát is, amelyhez rövid idő alatt több mint 16 ezren csatlakoztak.

Az akció ellen mindvégig élénken tiltakozott az egyház. A mekkai nagymecset sejkje a tegnapi nagyimán arról beszélt, hogy az ellenség érdekeit szolgálják az olyan kezdeményezések, amelyek a társadalmi békét veszélyeztetik. És egyértelművé tette, hogy a mára meghirdetett női jogszerző akcióra gondol. Egy szaúdi blogger, Eman Nafjan azt írja: a dátum, október 26 tulajdonképpen jelképes. A szaúdi nők már elkezdtek vezetni, és holnap is fognak. Az elmúlt két hétben több olyan videó jelent meg a neten, amelyet nők készítettek egymásról vezetés közben a szaúdi nagyvárosokban és az autópályákon.

A mára meghirdetett akcióról itt olvashatnak bővebben: http://keletport.hu/index.php/eletmod/103-obol/79-figyelmeztetes-a-lazado-szaudi-noknek

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez