GPS-t küldött egy bahreini börtönbe a WikiLeaks főnöke

Julian Assange kísérleti céllal indíttatta útnak Londonból a nyomkövetővel és kémkamerával felszerelt csomagot. A címzett a hírhedt bahreini Jaw börtön egyik elítéltje, egy emberi jogi aktivista. Nabeel Rajabot a több mint két éve kezdődött demokrácia-párti tüntetéseken vették őrizetbe és kínozták meg. A dobozban nemzetközi szervezetek felhívásai vannak a szabadon engedésére. Az akció mögött álló zürichi digitális művészeti és hacktivista csoport, a Bitnik honlapján nyomon követhető a küldemény útja. 

A kísérlet célja az, hogy legyőzzünk bizonyos határokat, és eljussunk olyan helyekre, amelyek szinte elérhetetlenek – mondja a Bitnik egyik alapítója. Korábban magának Assange-nak küldtek ilyen csomagot londoni menedékére. Akkor, amikor arra számítottak, hogy a rendőrség „meg fogja rohamozni” az ecuadori nagykövetséget. A WikiLeaks főnöke több mint egy éve él a diplomáciai védettséget élvező épületben. Attól tart ugyanis, hogy a brit hatóságok ki akarják adni az Egyesült Államoknak, amiért publikálta azokat a Washingtonra nézve terhelő dokumentumokat, amelyeket még 2010-ben bocsátott a rendelkezésére a volt titkosszolgálati elemző, Chelsea Manning. 

A mostani csomag útnak indítói bíznak abban, hogy a küldemény, amelynek útját GPS és kamera dokumentálja, célba ér. A kísérlet címzettjét maga Assange választotta ki: azt mondja, azért, mert Rajab sok más bahreinivel együtt mindent kockára tett a demokratikus reformokért. A 2011-es februári felkelés után sok száz orvost, jogászt, bloggert és újságírót tartóztattak le az alig több mint egy milliós Öböl menti monarchiában. A bahreini emberi jogi központ szerint a rendőrök több mint 80 embert meg is öltek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez