Pajzstetvek pusztítják Izrael jelképet

Egy Közép-Amerikából származó pajzstetűfaj veszélyezteti az Izraelben őshonos fügekaktuszokat, amelyek az ország nemzeti jelképének számítanak.Mivel a tetveknek a földközi-tengeri térség keleti részén nem él természetes ellensége, a kutatók szerint a teljes kaktuszállományt veszélyeztetheti a kipusztulás.

A vizsgálatok kiderítették, hogy a kaktuszokban a Dactylopius opuntiae nevű pajzstetűfaj tesz kárt. “A tetű mérget spriccel a növény szöveteibe, hogy könnyebben kiszívhassa a benne lévő tápanyagokat. A végén elhal az egész növény” – magyarázta Cvi Mendel, a Beit Daganban lévő Volcani Center agrárkutató intézet szakértője.

A fügekaktuszokat több száz évvel ezelőtt Mexikóból vitték be Palesztinába, hogy belőlük egy másik pajzstetűfaj segítségével kinyerjék a kármin színt. A szabrénak nevezett kaktuszfüge hamarosan nemzeti szimbólummá vált: gyökereik hangsúlyozásaképpen a Palesztinában született zsidók is szabrénak nevezik magukat.

Feltételezések szerint valószínűleg egy izraeli turista nemrég Mexikóból hozott magával olyan növényeket, amelyeket már megfertőzött a Dactylopius opuntiae. Közép-amerikai hazájában a pajzstetűnek vannak természetes ellenségei, amelyek gátat vetnek a terjedésének. Mivel a tetűvész egyelőre csak a libanoni határ és a Kinneret-tó (Galileai-tenger) közötti völgyre korlátozódik, a hatóságok igyekeznek gyorsan közbeavatkozni.

Izrael tájai egyszerűen elképzelhetetlenek a buja kaktuszligetek nélkül, a nyarak pedig az édes gyümölcsök nélkül. Két hónappal ezelőtt az ország északi részén lévő Hula-völgyben élők figyelmeztették a kutatókat és a hatóságokat a növényzet károsodására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez