Feloldották az 1978-as Camp David-i egyezmény titkos jelentéseit

Tegnap a CIA feloldotta a jelentéseit a Camp David-i egyezmény hátteréről és annak három kulcsszereplőjéről: Anvar Szadat egyiptomi elnökről, Menachem Beginről izraeli miniszterelnök és Jimmy Carter amerikai elnökről.

 A CIA vezetése több mint 1400 oldalnyi titkosított adatot, jelentést és elemzést oldott fel. 1977 és 1979 márciusa közötti Camp Daviddel kapcsolatos irományok ezentúl hozzáférhetőek a kutatók számára. Egyrészt kiderülhet belőle, hogy milyen párbeszédek zajlottak az amerikai és az egyiptomi diplomácia között, milyen eszközökkel igyekezett rávenni Washington Kairót, hogy részt vegyen a tárgyalásokon. Másrészt betekintést nyerhetünk azzal kapcsolatban is, hogy milyen jellemzéseket írtak az egyiptomi és az izraeli vezetőről, ami alapján Jimmy Carter elnök döntéseket hozott.

A Camp David-i egyezséget 12 napos megfeszített tárgyalássorozat előzte meg. Végül nagy nehezen sikerült egyességre jutni, nem egyszer tűnt úgy, hogy megszakadnak a tárgyalások.A végső békeszerződést – az elsőt, melyet Izrael egyik arab szomszédjával kötött – 1979 márciusában írták alá. A két államférfit erőfeszítéseikért 1978-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez