Szépség vagy szörnyeteg?

A kérdést az új Miss Egyiptomról teszik fel a honfitársai. Sokan már azt is túlzásnak tartják, hogy Sarah Fasha egyáltalán így merészeli nevezni magát: hisz nem Egyiptomban nyerte el a címet, hanem egy amerikai szépségversenyen, ráadásul sokak szerint ronda is, az meg csak hab a tortán, hogy nem a Nílus partján, hanem az Egyesült Államokban él.

Sarah Fasha egy Beverly Hills-i világversenyen, az Univerzum királynője címűn lett Miss Egyiptom. A fiatal nőt, aki Amerikában él, és 4 évig az ottani hadseregben szolgált, a zsüri azért választotta meg, mert úgy látta: göndör hajával, hosszú nyakával, “egyiptomi orrával” igazi fáraókori szépség.

Az orrot illető kitétellel egyetértenek azok az egyiptomiak is, akiknél a döntés kiverte a biztosítékot. Sokan kígyót-békát kiabalnak a fiatal nőre. Olyanokat, hogy hogyan merészeli egyáltalán így hívni magát, amikor nem Egyiptom delegálta, meg hogy csúnya, meg igaz, hogy Egyiptomban nincs sok szép nő, de azok legalább tényleg egyiptomiak. Írtak olyanokat is a közösségi oldalakon, hogy Sarah csak nagyapjának köszönheti a címet, aki híres egyiptomi író, meg hogy miután az amerikai hadseregben szolgált, hogyan merészeli ellopni a rangot az igazi egyiptomiaktól?

A királynő egy darabig csendesen válaszolgatott a mocskolódásra. Olyanokat mondott, hogy büszke arra, hogy most, az országban uralkodó zűrzavar idején az egyiptomi nők és gyerekek hangja lehet, meg hogy köszöni a gyűlölködőknek, hogy ismertté tették Egyiptom-szerte. Aztán később már arról írt, hogy nem érti az embereket: miért bántanak valakit, akit nem is ismernek, és aki soha nem bántotta őket. Még később pedig olyan videót tett ki a Facebookra, amelyen sírva beszél arról, hogy a szépségversenyek nem csak a szépségről szólnak, hanem a műveltségről, az etikáról és az elkötelezettségről is. Ő pedig nem csak a hadsereg veteránja, de BA fokozatot is szerzett, és saját ingatlanügynökséget vezet.

ca529887-c676-4b45-8fbc-1c0e959dbf5c

A Los Angeles-ben született Sarah mindemellett modellkedett is, aztán egy elsőosztályú színészképzőbe járt, és tévé-sorozatokban, meg rövidfilmekben játszik. A gyűlölködők mellett akadtak olyanok is, akik védelmükbe vették. Mi az, hogy nem eléggé egyiptomi? – kérdezték. Azért, mert kettős állampolgár? Attól még egyiptomi, és ha megválasztották, akkor biztosan rászolgált – mondják.

Az al-Arabiya egy egyiptomi filmkritikust kérdezett meg a Sarah Fasha-jelenségről. Az illető azt mondta: a szépség relatív, ezért ő nem érti, hogy a fiatal nőt miért tartják sokan csúnyának. Az évek múlásával folyamatosan változik a szépség fogalma, és épp itt az ideje, hogy megszokjunk új arcokat. 

Miss Egyiptom pedig egy melegítős képet küldött azoknak, akik azért sírtak, hogy túl kevés ruhában szerepel a fotókon. Itt van nektek egy zárt nyakú – írta. És hozzátette: hívjatok nyugodtan csúnyának, biztos vagyok abban, hogy többet tettem le az asztalra, mint ti. És köszönet azoknak, akik kiállnak mellettem. Csókollak benneteket!

0bc36876-67e8-46f8-b1a0-12e6ca562e65

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez