Nőtt a szegénység Izraelben

Az izraeli gyerekek harmada, valamint a családok egyötöde a szegénységi küszöb alatt él – áll az izraeli társadalombiztosítási hatóság által készített, kedden nyilvánosságra hozott jelentésben. A mintegy nyolcmilliós lakosság 23,5 százaléka kénytelen nélkülözni, ami körülbelül 439 500 családot jelent.

Az izraeli vezetés szerint különösen az aggasztó, hogy ebbe a mennyiségbe a gyermekek harmada,és az idősek 22,7 százaléka is beletartozik. Izraelben egy év alatt három százalékkal nőtt az öregkori szegénység. A családoknál azonban még súlyosabb a helyzet.

Legrosszabbul azok a családok jártak, ahol csak az egyik vagy egyik szülő sem dolgozik. Ezen előbbiek 13,7 százaléka él szegénységi küszöb alatt, ami az 1999-es 7 százalékhoz képest nagy visszaesést jelent. A teljesen munkanélküli családok – ahol csak segélyből vagy feketemunkából próbálnak megélni – mintegy kétharmada él mélyszegénységben.

Jichák Hercog, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője a jelentés nyomán figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy a szegénység stratégiai veszélyt jelent Izrael számára, és hogy Netanjahunak jelenleg nincsen terve a “szegénység járványa” ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez