Széfrobbanás ölte meg a palesztinok új prágai nagykövetét?

Robbanás ölte meg prágai rezidenciáján az új palesztin nagykövetet. A cseh rendőrök azt mondják, támadásnak semmi jelét nem találták. A diplomata néhány perccel a detonáció előtt egy régi széfet nyitott ki.

Az 54 éves Dzsamal el Dzsamal októberben foglalta el a posztját, és most költözött új lakásba Prága egyik külső kerületében. A palesztin külügynél azt mondják: a diplomata ma reggel egy régi széfet nyitott ki, amelyet most vittek át a régi rezidenciáról az újra. A robbanás néhány perccel ezután történt. A nagykövetet súlyos sérülésekkel vitték kórházba, megoperálták, de később meghalt. A nyomozókra hivatkozva az egyik cseh hírportál, a Novinky azt írja: a robbanást valószínűleg az okozta, hogy gondatlanul bántak valamilyen veszélyes robbanóanyaggal. Más források szerint a széf biztonsági berendezése lehetett a baj oka. Hogy konkrétan miképp, az nem világos, de léteznek olyan széfek, amelyek maguktól megsemmisítik a bennük tárolt iratokat, ha feszegetik vagy babrálják a zárat.

A nagykövet családja is otthon volt a robbanás pillanatában, de senki más nem sérült meg. A diplomata feleségét mindazonáltal sokkos állapotban kórházba vitték, részben a megrázkódtatás, részben pedig a belélegzett füst miatt. A kétszintes házon kívülről semmi nyoma nincs a detonációnak – írják a prágai lapok.

A nyomozás még tart, a Palesztin Hatóság is bekapcsolódik az ügy kivizsgálásába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez