Egy labda miatt fordultak az ENSZ-hez

Napjainkban az izraeli-palesztin viszony már annyira feszült, hogy egy teljesen hétköznapi focilabda is képes komoly diplomáciai fejtörést okozni és kisebb válságot előidézni. A Ciszjordániában élő palesztin gyerekek focizás közben átrúgták a labdát a biztonsági szögesdrót felett. Mivel az izraeli határőrök nem adták vissza a labdájukat, ezért az ENSZ főtitkárához fordultak segítségért.

Néhány nappal ezelőtt Ciszjordániában, Túl-Karm nevű város mellett, a Kafr-Szúr nevű falu grundján a gyerekek véletlenül átrúgták a Ciszjordániát és Izraelt elválasztó biztonsági szögesdrót kerítésen a focilabdájukat. Amír nevű gyerek  szabadrúgása nem úgy sikerült, ahogy szerette volna és társai helyett a határőrökhöz került a labda.

A gyerekek szerint Izrael jogsértést követ el, amikor nem adja vissza labdájukat, vagy azt mondja nekik, hogy keressék meg maguknak. A főtitkárral azt a véleményüket is közölték, hogy joguk van korlátozás nélkül focizni területükön, de attól tartanak, soha nem kapják vissza focilabdájukat.

Helyi palesztin vezetők azt állítják, Izrael a hivatalos magyarázatok szerint biztonsági okokból tekinti szükségesnek a kerítést, szerintük azonban újabb földeket próbálnak szerezni az izraeli telepek bővítéséhez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez