Morszi perét elhalasztotta a rossz idő

Nem tudják megtartani a nyáron megbuktatott egyiptomi elnök perének mai fordulóját: a főszereplő hiányzik, a rossz időjárás miatt nem tudott vele felszállni Alexandriából a helikopter. Legalábbis ezt mondják a hatóságok.

A többi vádlott ugyanakkor megjelent Kairóban, pedig őket is légi úton vitték. Egyikük azt kiabálta a bíróságon, hogy a tárgyalás alkotmányellenes.

Mohamed Morszit a Muzulmán Testvériség 14 vezetőjével együtt ebben a perben azzal vádolják, hogy ők adtak parancsot tüntetők meggyilkolására még 2012-ben a kairói elnöki palotánál.

Ma tehát a vádlottakat helikopterrel vitték a tárgyalásnak helyet adó rendőrakadémiára: a sajtó azt közölte, hogy ott van az ex-elnök is, de aztán korrigálták a jelentéseket – írja a BBC. Így aztán a tárgyalást egyből el is napolták február elsejére. A Muzulmán Testvériség politikai pártjának, a Szabadság és Igazságosságnak a helyettes vezetője, Iszám al Erian azt kiabálta a vádlottak ketrecéből, hogy Mohamed Morszi nem is fog megjelenni, mert a per nem egyeztethető össze az alkotmánnyal.

A rendőrakadémia környékén rendkívüli volt a rendőri jelenlét: hármas kordont vontak az egyenruhások az épületcsoport köré. Morszi sok hívét, akik tüntetést szerveztek a helyszínre, őrizetbe vették. Szemtanúk szerint Kairó Nasszer város nevű kerületében könnygázt és éles lőszert is bevetettek ellenük. Mióta a közelmúltban hivatalosan is terrorista szervezetnek minősítették az egyiptomi hatóságok a Testvériséget, és minden hozzá köthető szervezet, többször is közölték, hogy erővel fognak feloszlatni minden törvénytelen megmozdulást, és a résztvevőket beviszik. A múlt pénteken 11 újabb tüntetőt öltek meg.

A volt elnök ellen másik per is folyik, terrorista összeesküvés és rendőrök meggyilkolásának vádjával. Az utóbbit a vádhatóság szerint akkor követte el 130 társával együtt, amikor még 2011-ben, a Mubarak elleni felkelés idején kitörtek egy börtönből. Ezeket a vádakat egyébként emberi jogi szervezetek abszurdnak tartják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez