Arab nőnek udvarol a Microsoft, a Google és Obama

Két szoftveróriás verseng azért, hogy neki adja el a találmányát a 31 éves abu dhabi nő. A teljesen autodidakta módon feltalálóvá lett Fatima Jasem El Zábit meghívták már a Fehér Házba is. Obama elnökkel fog vacsorázni valamikor tavasszal. Az elismerés a Power Point forradalmasításának köszönhető.

Fatima nem végzett egyetemet. Az érettségi után elkezdett ugyan egy műszaki főiskolát, hogy építőmérnök legyen, de aztán rájött: túl bonyolultak a tanulmányai során használt számítógépes programok. Pontosabban az az AutoCad nevű szoftver- alkalmazás, amelyen három dimenzióban lehet megtervezni a házak belsejét. Nehéz használni. Így aztán az első év után otthagyta a főiskolát, és saját magától állt neki, hogy mindent megtanuljon a számítógépes programokról és a technikáról.

Olyan alkalmazást akart létrehozni, amelyik megkönnyíti a dolgokat – meséli saját irodájában a Gulf News-nak. Azt akarta, hogy bárki megtervezhesse álmai otthonát, bármilyen professzionális segítség nélkül. Hat évbe telt, de sikerült. Addig kísérletezett az eszközökkel, míg végül rájött, hogyan változtathat úgy a Power Point-on, hogy a felhasználók 3D-s belsőépítészeti terveket készíthessenek vele. Akár azok is, akik nincsenek igazán otthon a számítógépek világában.

A hatéves, folytonos újrakezdésekkel tarkított tervezés után a saját nővére villájával avatta fel az immár (legalábbis egyelőre) végleges változatot. Azután könyvet adott ki a saját költségén arról, hogyan változtatta meg a Power Pointot, beleértve az új eszközöket, amelyeket hozzáadott az alkalmazáshoz. Megkeresett jónéhány intézményt, házalt a találmányával, de azok nem vették komolyan: azt hitték, az, amit ő kínált, benne van a Microsoft legújabb Power Point verziójában. Pedig nem volt. Végül az abu dhabi és dubaji kereskedelmi kamara állt mellé: abban is segítettek neki, hogy kapjon egy méltatást a Microsofttól. Ajánlattal együtt: a szoftveróriás megvenné a találmányát. Mint ahogy a Google is. Barack Obamától pedig meghívás jött. Vacsorára a Fehér Házba, szintén az elismerés jeléül.

Fatima azt mondja: Washingtonban megpróbálja majd szétzúzni a lefátyolozott arab nőkről élő tévhiteket. Azt, hogy Nyugaton úgy gondolják: a befedett fejű nőknek szűkek a határaik. Ő maga például öt éve döntött csak úgy, hogy elfedi az arcát, és most meg akarja mutatni, hogy ez semmilyen formában nem korlátozza őt. Egyik hobbija például a kosárlabda, rendszeresen játszik, sőt csapatkapitány. Méghozzá az Anyák és Gyermekek Legfelsőbb Tanácsa nevű intézmény csapatáé. Amelyik egyébként azon dolgozik, hogy az Öböl mentén a fiatal nők minden segítséget megkapjanak saját vállalkozásaik elindításához.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez