Már 1400 halottja van a szíriai lázadók és a dzsihádisták közti harcoknak

Miközben a világ arra figyel, hogy mire jutnak egymással holnap Genfben a szíriai kormány és a lázadók képviselői, emberi jogi szervezetek arról publikáltak adatokat, hogy már csaknem 1400 halottja van a felkelőcsoportok és a dzsihádisták között folyó harcnak. Annak, amelyet egymás ellen vívnak azok, akik egyébként mind Asszad elnök ellen küzdenek.

Az egyik oldalon a dzsihádista Iraki és Szíriai Iszlám állam, az ISIS áll, a másik oldalon a mérsékeltebb, illetve az iszlámista ellenzéki csoportok. Az utóbbiak kezdetben örömmel fogadták a jórészt külföldről érkezett dzsihádistákat, de aztán egyre nőtt a feszültség köztük. Azzal vádolják az ISIS-t, hogy kegyetlenül bánik a civilekkel és a többi lázadó csoport tagjaival, embereket rabol el, kínoz meg és végez ki – írja az AFP. Már tavaly is hol békét kötöttek egymással, hol pedig újra egymás ellen mentek a dzsihádisták és a lázadó csoportok. Igazán azonban a hónap elején durvult el a helyzet, amikor az egyik nagyhatalmú iszlámista felkelőcsoport orvosát fogták el, és ölték meg kínzások után az ISIS tagjai.

Ekkor az iszlámista csoportok összefogtak, és együttes erővel támadták az ISIS bázisait. Néhány esetben a többnyire semleges Nuszra Front is velük tartott. Ami mutatja, hogy a helyzet az imént vázoltnál is bonyolultabb: a dzsihádisták egymással is harcot vívnak a nagyobb befolyásért. A nemzetközi al Kaida vezére, Ajman al Zavahiri novemberben önfeloszlatásra szólította fel az ISIS-t: vélhetően maga is tartott annak növekvő hatalmától. Arra utasította, hogy ne ártsa bele magát a Szíriában folyó eseményekbe, erre ugyanis szerinte az al Kaida helyi “tagszervezetének”, az al Nuszra Frontnak van jogosítványa.

Zavahiri most újabb üzenetet intézett a Szíriában egymással harcoló dzsihádistákhoz és iszlámistákhoz. A youtube-on tegnap közzétett hangfelvételen a harcok beszüntetésére szólította fel őket, annak érdekében, hogy közösen legyőzhessék Asszad elnök rendszerét. Az ISIS azonban aligha fog tüzet szüntetni. Néhány nappal ezelőtt a szóvivője közölte: a csoport fel fogja morzsolni az ellene lázadókat és csírájában fojtja el az összeesküvést. Közben a harcokban területeket veszített Idlibben és Aleppóban, viszont változatlanul tartja Rakva városát, az egyetlen olyan tartományi fővárost, amely nincs a rezsim ellenőrzése alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez