Szorosabbá fűződnek a gazdasági kapcsolatok Irán és Törökország között

Recep Tayyip Erdogan tegnap Teheránba repült, ahol tárgyalt az iráni vezetéssel. A török miniszterelnök találkozott Ali Khamaneivel és Hasszán Rohannival is. A fő téma a gazdaság volt, de a mai napon szóba kerül majd Szíria és Egyiptom kérdése.

A két napos találkozón legelőször a gazdasági kérdések kerültek terítékre. Az Irán elleni nyugati szankciók feloldása után immáron teljes gőzzel folyhat a kereskedelem az iráni és a török gazdaság között. A kereskedelmi mérlegük tavaly 13,5 milliárd dollárt tett ki. Két év múlva szeretnék megduplázni a kereskedelmi forgalmukat (30 milliárd dollár). Legalább 220 új török áru fog megjelenni az iráni piacon.

Az iráni-török gazdasági kapcsolatok az elmúlt években egyre szorosabbá váltak. Tavaly derült ki, hogy a török üzleti körök kijátszották a nyugati embargót és legalább 13 millió dollár értékű aranyat exportáltak Teheránba, cserébe a török gazdaság iráni energiahordozókat kapott. Továbbá Ankara erőteljesen támogatta az iráni atomprogramot: 2010-ben egy közös nukleárisfűtőanyag-cseréről írtak alá közös szerződést, s emiatt a török diplomata 2010-ben nemmel szavazott az iráni atomprogrammal kapcsolatos, komoly szankciókat kilátásba helyező ENSZ BT-határozatra. Nyugati pletykák szerint Törökország a háttérben komoly nyugati hadi technológiát adott el az iráni hadseregnek.

A regionális kérdések, mint Egyiptom és a szíriai válság, lesznek a mai találkozó témái.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez