Diplomáciai adok-kapok Ankara és Kairó között

Mohamed Murszi iszlamista elnök bukása óta rendkívül feszült a viszony Törökország és Egyiptom között. Az új egyiptomi vezetés és hadsereg szerint Ankara a felelős az észak-afrikai országban uralkodó rossz belpolitikai állapotokért, mivel még mindig támogatja a betiltott Muszlim Testvériséget. Most  Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök Egyiptomot bíráló kijelentései borzolják a kedélyeket Kairóban. 

A hétvégén az egyiptomi külügyminisztérium bekérette Törökország kairói ügyvivőjét Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek az országot bíráló kijelentései miatt.Ugyanis egy nappal korábban a török miniszterelnök a CNN-nek adott interjújában azzal vádolta Egyiptomot, hogy Izrael oldalára játszik és nincs őszinte álláspontja a palesztin kérdésben. Ez nem első eset, hogy ilyen éles diplomáciai szóváltásra kerül sor a török és az egyiptomi vezetés között: pár nappal korábban  ugyancsak bekérették a török ügyvivőt, és tiltakoztak nála, amiért Erdogan illegitim zsarnoknak nevezte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt.

A kairói külügyi tárca szombaton éles hangú közleményben tiltakozott a török miniszterelnök újabb bírálata miatt. A közlemény szerint Erdogant szűk ideológiai érdekek vezérlik. A megfogalmazás arra utal, hogy Törökország az Egyiptomban terrorista szervezetnek minősített Muzulmán Testvériséget támogatja. Sőt, Kairó szerint Ankara tehet arról, hogy Líbiában azért kaotikus a helyzet, mert a törökök támogatják az iszlamistákat, s közvetve felelősek az egyiptomi állampolgárok haláláért. 

Törökország és Egyiptom viszonya megromlott, mióta az egyiptomi hadsereg tavaly megdöntötte a Muzulmán Testvériség által támogatott Mohamed Murszi elnök hatalmát. Egyiptom kiutasította a kairói török nagykövetet, és visszahívta törökországi nagykövetét, miután Törökország szót emelt a bebörtönzött Murszi szabadon bocsátásáért. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez