Rakétalövedék csapódott a bizonságosnak tartott bagdadi reptérbe

Egyes jelentések szerint kettő, mások szerint három rakétalövedék csapódott az iraki főváros, Bagdad fokozottan védett nemzetközi repülőterére, s eltalálta az egyik kifutópályát és egy repülőgépet, de sebesülést és károkat nem okozott.A légiközlekedést nem akadályozta az incidens, viszont valószínűleg megkérdőjelezi Irak létfontosságú infrastrukturális csomópontjainak sebezhetőségét, miközben az utóbbi időben jelentősen romlott az ország közbiztonsága – közölték pénteken biztonsági források.

Eddig ritkán történt támadás a bagdadi repülőtér ellen, mivel fokozottan védik a létesítményt. Az utasoknak ki- és bejutáskor legkevesebb tizennégy biztonsági kapun kell átjutniuk.

A támadás elkövetését eddig senki nem vállalta magára. A szunnita fegyveresek – beleértve az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő csoportokat – az utóbbi időben újra teret nyertek Irakban, ahol az utóbbi öt évben nem tapasztaltak hasonló mértékű erőszakot.

Januárban több mint kilencszázan vesztették életüket különböző merényletekben, ez a szám háromszor akkora, mint 2013 első hónapjában.

Csütörtökön fegyveresek megtámadták és az ott-tartózkodókat túszul ejtve elfoglalták a közlekedési minisztérium egyik épületét az iraki fővárosban, az ezt követő csatározásban legkevesebb huszonnégy ember meghalt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez