Elrendezett házasság helyett facebook

Ami nálunk már régóta megy, az most kezd elterjedni a Közel-Kelet konzervatív vidékein: egyre többen az interneten találnak párt maguknak. Ez ott valóságos forradalommal ér fel. Míg korábban a családok hozták össze őket, a fiatalok most a saját kezükbe veszik a szerelmi életüket a közösségi oldalakon. Persze vannak rosszul elsült történetek is. Veréssel és kényszerházassággal.

Az iraki Kerbalában legendaként kering, hogy két hónapnyi facebookos ismerettség után Haider al Szádi kereskedő feleségül vette az egyik online barátnőjét. De az eset nem egyedi. Az egyetemista Afra Husszein azt meséli a Niqash-nak, hogy az egyik évfolyamtársa bejelölte őt, elkezdtek csevegni, és ennek is házasság lett a vége. Szerinte az iraki fiatalok számára a közösségi oldalak olyan találkahelyek, ahol nem kell zavarba jönniük vagy szégyenkezniük. Mert egyébként a valós helyeken rosszindulatú pletykák kísérik a fiúk és a lányok barátkozását. De a legfontosabb az egészben az, hogy így nem kell megkérni a rokonokat arra, hogy segítsenek párt találni.

Szalem Dzsavád is a facebookról házasodott. Egy nap kiposztolta, hogy milyennek képzeli el álmai nőjét. Rengetegen szóltak hozzá, és az egyik kommentelő történetesen ismert valakit, akire ráillett az álomnő leírása. Öt hónapon át barátkoztunk, és ma már van egy tündéri kislányunk – meséli.

Egy helyi szociológus szerint az interneten könnyebben fejezik ki az érzéseiket az emberek. A valós életben ez sokkal nehezebben menne. A szintén kerbalai Fadel el Maszudi építészirodájába egy nap besétált egy nő. Tetszett neki rajta minden: nem csak a szeme, de az is, ahogyan bemutatkozott. De fogalma sem volt, hogyan mondhatná ezt meg neki. Aztán megtalálta a facebookon a profilját, egy idő után privát üzenetben szerelmet vallott, és meg is kérte a kezét. Mondanunk sem kell, hogy ma már ők is házasok.

Ugyanakkor nem csak jó sztorik vannak. Egy másik kerbalai egyetemista azt meséli, hogy rossz gombot nyomott meg, és véletlenül bejelölte az egyik diáktársát. Két nappal később a lány testvérei megverték: azt hitték, hogy viszonyuk van, és csorba esett a család becsületén, méghozzá nagy nyilvánosság előtt. Ezért aztán azt követelték, hogy haladéktalanul vegye feleségül a lányt. Csak szórakozni akartam, és erre házas emberként kerültem ki az egészből – mondja méltatlankodva.

Egy iraki feminista aktivista, Atra al Kafadzsi szerint az internet lakhatóbb és élénkebb hellyé teszi a világot. Persze arrafelé is vannak, akik visszaélnek a lehetőségekkel. Egy rendőrtiszt arról beszél, hogy sokan sértő kommenteket vagy képeket posztolnak, vagy illetlen szavakat használnak. Ezt viszont a törvény tiltja, és a fiatal nők nyugodtan feljelenthetik azokat, akik zaklatják vagy megalázzák őket – mondjuk a facebookon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez