Menyasszonyi ruha a menekülttáborban

Nem csak nyomorúság és keserűség: szerelem, házasság és szülés is van a szíriaiak menekülttáboraiban. Hisz vannak, akiknek több mint egy éve ez az élet. És, mint bárhol másutt, itt is esnek szerelembe emberek.

A legnagyobb szíriai menekülttáborban, a Jordániában fekvő Zataariban már három butik nyílt, hogy felkészítse a menyasszonyokat életük nagy napjára. Rowaida Abou Zaidé az egyik. A kétgyermekes fiatal nő fodrász volt otthon, Szíriában. Egyik vendége tanácsolta neki, hogy kölcsönözzön esküvői ruhákat. Akkor még nem kapott az ötleten, de aztán jött a menekülés, és másfél évvel ezelőtt kezdetét vette a tábori lét. Neki meg eszébe jutott a tanács. Pénzt kért kölcsön, vett néhány menyasszonyi ruhát, és belevágott.

Azt meséli a CNN-nek, hogy nyáron naponta négy ruhát visznek el tőle. De nem csak kölcsönzéssel foglalkozik. Komplett menyasszonyi csomagokat kínál, ezekben a ruha mellett ott a frizura és a smink elkészítése is. A CNN tudósítója, Atika Shubert azt mondja a Daily Mailnek: lenyűgözte a szíriai nő bátorsága és vidámsága. Rowaida megmutatta neki, hogyan válhat egy olyan egyszerű művelet, mint a rúzs felkenése, a rugalmasság diadalává a táborlakó nők között.

A Zataariban egyébként több mint 3 ezer különböző üzlet, vendéglő, utcai gyorsétkezde van. A legtöbb a tábor főutcáján, amelyet az ott lakók simán Champs Elysées-nek hívnak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága bátorítja a táborlakókat a vállalkozásra. Eddig csaknem két és félmillióan hagyták el Szíriát a lassan 3 éve tartó polgárháború miatt, nagy részük a szomszédos országokban talált menedéket. Egyedül a Zataariban több mint 160 ezren élnek közülük. És minden nap világot lát 10-13 újszülött is a tábor előregyártott elemekből összeszerelt klinikáján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez