Életmentő magyar segélyek a szír menekülteknek

Hatay – A szír menekültek megsegítéséért fogott össze az ASHU és az AHU. A Magyar-Ázsia Társaság és az Afrikai-Magyar Egyesület elnökei a jelenleg a legnagyobb humanitárius katasztrófát elszenvedő szíriai civileknek juttattak el olyan létfontosságú gyógyszereket, amelyek nem csak a mindennapi életüket könnyítik meg, de a sérült, beteg menekültek puszta túlélését biztosítják. Csillik Dilara, az ASHU elnöke missziója során egy, a török-szír határ menti magánkórházban járt, pincékben élő menekült családokat látogatott meg, és a határon túli menekülttáboroknak adományozott segélyeket.

Elsősorban életmentő gyógyszereket, antibiotikumokat, kötszereket, tápszereket és az oktatáshoz elengedhetetlen ceruzákat, füzeteket vettünk. Leginkább a gyerekekre koncentráltunk, hiszen ők azok az ártatlan áldozatok, akik ezt az egész borzalmas háborút a legjobban megsínylik. Borzasztó volt látni azt, hogy családok szakadtak szét, félárva, árva gyerekek maradtak támasz nélkül, sokan közülük ráadásul az iskolákban estek áldozatul a golyózáporoknak, vagy a bombázásoknak – mesélte Csillik Dilara, akit egy magánkórházban ért az első sokk, miután Dr. Malik Al-Obeid szembesítette a borzasztó tényekkel.

Tömegesen érkeznek olyan sérültek, akik különböző rakétatámadásokban és bombázásokban sérültek meg, naponta 70-80, a fele ártatlan gyerek. Volt olyan kisgyerek, akiből 20 repeszt kellett kioperálnunk. Hihetetlen sok civil áldozatot szednek a kormánykatonák úgynevezett hordós bombái, amiket helikopterekből dobnak a civilek közé. Rengeteg a fej és hasi sérült, és rengeteg végtagot amputálunk, naponta több tucatot. Csak én egyedül naponta 10-20 operációt hajtok végre, és most csak civilekről beszéltem – tudtuk meg az önkéntesként dolgozó doktortól. Nem hivatalos adatok szerint a 3 éve tartó háború alatt már csaknem 6 millió szíriai menekült hagyta el az otthonát, és kényszerült táborokba nemcsak Szíriában, de a környező országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban. A nemzetközi szervezetek már jó ideje humanitárius katasztrófáról beszélnek, a helyzet pedig egyre rosszabb. A magyar misszió érkezése előtt két nappal a szír-török határon robbantott egy öngyilkos merénylő, 15, köztük több civil áldozatot szedve, így a határt lezárták: se ki, se be. Az ASHU segélyét éppen ezért a felkelők tábornoka juttatta át a szíriai menekülttáborokba, aki szintén szörnyű állapotokról informálta a magyar misszió tagjait.

szír7

Embertelen körülmények vannak a menekülttáborokban, a hideg miatt rengeteg a vesebeteg, egyre több a rubeolás, és hosszú évek után ismét felütötte a fejét a gyermekparalízis. A legégetőbb probléma, hogy a táborokban lévő gyerekek megfelelő orvosi ellátást kapjanak, ezért is köszönjük a magyar segítséget, hiszen életmentő gyógyszereket kaptunk, és több táborba is viszünk majd ezekből az adományokból – mondta Hadzs Obeid, aki hozzátette: 3 éve próbálják elérni a nemzetközi szervezeteknél, hogy vezessenek be repülési tilalmat Szíria felett, hiszen a kormánycsapatok a civil lakosságot is bombázzák: többször előfordult, hogy menekülttáborokat támadtak meg.

szír6

Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke szintén csatlakozott a szír misszióhoz. “Az egyesület, fennállása óta, mindig és mindenhol politikai hovatartozás nélkül próbál segíteni azokon a menekülteken, akiknek a háborús helyzet miatt kell elhagyniuk otthonukat, kell szétszakított családokban élniük. Ezért egy pici csepp is fontos lehet alapon, mi is gyűjtöttünk a Magyar-Ázsia Társaság segélyakciójához, és küldtünk különböző adományokat a Törökországba menekült szíriai családok gyermekeinek” – mondja.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez