Sétáljunk Dubajban Budapesten!

Hamarosan rákerül az első arab város is a Google Street View-ra. És melyik is lehetne az, ha nem az annyi mindenben világelső Dubaj? A döntést egyébként az is motíválta, hogy az Emírségekben van a legtöbb internethasználó az egész arab világban: 9.2 millió lakosból 6 millió.

Hogy pontosan mikortól barangolhatjuk be laptoppal az ölünkben bárhonnét a világon a dubaji utcákat, azt nem árulták el. De a Google speciális kamerákkal felszerelt autói már ott cirkálnak a városban. Sőt. A világ legnagyobb tornyáról, a Burdzs Kalifáról már el is készültek a 360 fokos, utcaszintű panoráma felvételek.

Az Utcaképen a kezdetektől, 2007-től eddig 48 országból vannak fent városok. A Google európai, észak-afrikai és közel-keleti kommunikációs igazgatója azt mondja: Dubaj esetében a bevásárlóközpontokat is felrakják a térképre, annyira nagyok és különlegesek azok.

Most a világ 3 ezer városába lehet ily módon ellátogatni, csaknem 10 millió kilométert járhatunk be virtuálisan. Dubajban most ki is állították a legújabb autót, amely a panorámaképeket készíti és osztja meg havonta több mint egymilliárd emberrel. Ennyien használják világszerte a Google térképeit.

A Google Street View-nak örülnek a dubajiak: még nem jutottak el odáig, hogy panaszokat tegyenek a privát szférájuk megsértéséért, mint tették sokan például Budapesten vagy az Egyesült Államokban. Talán a legismertebb eset az, amikor amerikai szülők kérték, hogy vegyék le azt a képet, amelyre meggyilkolt fiúk holtteste is felkerült véletlenül egy vasúti töltés tövében. Az Emírségekben egyébként ki fogják takarni az arcokat és a rendszámtáblákat – írja a Gulf News.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez