Két napot kaptak arra, hogy fátyolt vegyenek

Szíria keleti részén iszlámista felkelőcsoportok arra utasították a nőket, hogy fátyolozzák el magukat. Aki nem teszi ezt meg, azt elszámoltatják.

Az iszlámista keményvonalasok egyre jobban próbálják rákényszeríteni szigorú nézeteiket az általuk ellenőrzött területek lakóira. Egy, magát az iszlám törvény tanácsának nevező szervezet nyilatkozatban szombatig adott időt arra, hogy a nők elfátyolozzák az arcukat. Ha nem teszik, megbüntetik őket – közölték.

A fegyveres iszlámista csoportok váltak az Asszad elnök megdöntéséért harcolók legnagyobb hatalmú erejévé a csaknem 3 éve tartó felkelésben. “Miután a bűnök a legfőbb hátráltatói a győzelemnek, Deir al Zor jogi tanácsa kötelezőnek tartja magára nézve az erény támogatását és a bujaság megelőzését” – áll abban a nyilatkozatban, amelyet egy aktivistájuk posztolt a Facebook oldalán.

A múlt hónapban a new yorki székhelyű emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch azt jelentette, hogy az al Kaidához tartozó Nuszra Front és az ugyancsak keményvonalas iszlámista felkelő csoport, az Iraki és Levantei Iszlám Állam többször erőltette az iszlám jog általa vallott szigorú értelmezését a nőkre, megkövetelve a kendő és a bokáig érő ruha viseletét – írja a Reuters.

Menekültekkel készült interjúk alapján a Human Rights Watch arról is beszámolt, hogy iszlámisták megtiltották nőknek és lányoknak, főleg azoknak, akik szerintük nem megfelelően voltak öltözve, hogy kilépjenek az utcára, eljussanak az iskolába vagy a munkahelyükre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez