A világ legrégebbi, épségben fennmaradt női táskája iraki. És szép.

Egy londoni kiállítás legbecsesebb darabja az a női táska, amelyet még a 14. században készítettek Irakban. Azóta is folyamatosan használatban volt, és teljes épségében maradt meg. Ebben sokat segített neki, hogy bronz, ezüst és arany az anyaga.

“A táska ritka középkori darab, és biztosak lehetünk abban, hogy egy nőnek készült” – mondja a Courtauld Gallery tárlatának kurátora az al Arabiya News-nak. A bronz táskát aprólékos jelenetek díszitik az uralkodói udvarból, aranyból és ezüstből. Sokáig azt hitték, hogy pénztárca volt, vagy aktatáska, esetleg nyeregtáska.

De a történészek most azt állítják: biztosak abban, hogy női retikülről van szó, pontosabban válltáskáról, amelyet az észak-iraki Moszulban készítettek, valamikor 1300 és 1330 között. Mégpedig annak a hölgynek, aki az előlapján szerepel. És aki hosszú, virágmintás ruhát visel: olyan, arannyal átszőttet, mint amilyeneket Közép-Ázsiában találtak a mongoloknál.

1258-ban a mongolok elfoglalták Bagdadot, az akkori iszlám kalifátus székhelyét, és ők ellenőrizték Moszult is. A mongol invázió után a térség megnyílt az Ázsiát átszelő kereskedelmi útvonalak előtt. Hulegu, Dzsingisz kán fia egy kisebb dinasztiát alapított, az Il-Khanidot, ez kormányozta a dél-nyugati területeket, benne Anatóliát és Irakot is.

Az Il-Khanidok az egész akkor ismert világból hoztak luxuscikkeket az udvarukba. Porcelánt és lakkozott tárgyakat vásároltak Kínából, ezüstöt és selymet Közép-Ázsiából, festett üveget Szíriából. A Kínából származó tárgyak a kelet- ázsiai szépséggel oltották be az iszlám művészetet.

A szóban forgó táska minden bizonnyal egy nemesasszonyé volt, és egy kísérő hordta utána – mondja a kurátor. A kiállításon több olyan 14. századi festmény is szerepel, amelyen ilyen jelenetek láthatók. Az előkelő hölgyek soha nem hordtak semmit: ez a szolgák dolga volt.

A táskát egyébként nem régészek ásták elő: mióta a korai 14. században elkészült, folyamatosan használatban volt. 1858-ban vásárolta meg Velencében egy angol gyűjtő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez