A parlamentet ostromolják a szaúdi feministák

Azt szeretnék elérni, hogy szüntessék meg a férfirokonok vagy más gyámok “abszolút hatalmát” fölöttük. De ha már petíciót adtak be, abból nem maradhatott ki annak követelése sem, hogy hadd vezessenek végre ők is autót. Mert az önállóságukat az is gátolja, hogy még munkába vagy vásárolni sem mehetnek férfi sofőr nélkül.

A petíciót a közelgő nőnaphoz időzítették. Az egyik aktivista, Aziza Juszef azt mondta az AFP francia hírügynökségnek: a nők jogainak biztosítását követelik. Ez sok mindent jelent. Például annak eltörlését, hogy a nők nem vállalhatnak munkát vagy nem utazhatnak férfi gyám hozzájárulása nélkül, és ha személyi igazolványt akarnak kapni, ahhoz is prezentálni kell annak engedélyét. Megengedő nyilatkozat kell a férfirokonoktól például ahhoz is, hogy egy nő orvosi kezelést kapjon, műtétet hajtsanak végre rajta, vagy elhagyhassa az egyetem épületét tanítás alatt. Ezek a törvények szerinte nem az iszlám tanításain alapulnak, hiába állítják így be őket a törvényhozók.

A petíció részét képezi a nők joga is az autóvezetéshez. Ezt utóljára októberben vetette el a Sura tanács, amelyben persze elsöprő számban képviseltetik magukat a férfiak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez