Ellenség a kapuknál: hogyan találta magát 20 izraeli légiutas hirtelen Teheránban?

Kényszerleszállást kellett végrehajtania a Turkish Airlines Isztambulból Mumbaiba tartó gépének Teheránban. Egy utas ugyanis nagyon rosszul lett. A gépen volt 20 izraeli is. Pontosabban 20 halálra rémült izraeli.

Aki járt már Iránban, az tudja: sehol a világon nincs annyi Izrael ellenes falfirka és plakát, mint Teheránban. Az iszlám forradalom óta Izrael a főellenség, maga a sátán. És viszont. Akinek izraeli vízum van az útlevelében, azt rendre vissza is fordítják az iráni határátkelőkön. Tudták ezt azok a fiatalok is, akik a török légitársaság gépén hirtelen az iráni fővárosban találták magukat. Hosszúnak tűnt nekik a kényszerszünet: csak akkor nyugodtak meg, amikor a gép újra a levegőben volt.

Az Izraelbe tartó, vagy onnét induló légijáratok ki is kerülik az iráni légteret. Az izraeli fegyveres erők pedig még azt is megtiltják a saját embereiknek, hogy ellenséges országok, így például Irán fölött más légitársaságok gépein átrepüljenek.

Mindazonáltal volt már hasonló eset 6 évvel ezelőtt. Akkor is a Turkish Airlines mumbai-i járata kényszerült leszállni Teheránban, csak akkor műszaki probléma miatt. Akkor is volt a fedélzeten egy izraeli. A mostani eset ürügyén megkereste őt az ynet.news. A férfi azt meséli, hogy először halálra rémült. De nagyon kedvesek voltak vele. Még meg is hívták, hogy látogasson el újra Teheránba. Mire azt mondta: teremtsünk békét, aztán én hívlak meg benneteket Jeruzsálembe.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez